Aktualni događaji | 12/08/22

VIKEND U ZNAKU DANA MAROKA I OLJKIĆ-A

12/08/22 - 14/08/22 20:00

12.08./DANI MAROKA - CARSKI GRADOVI MAROKA/KC OSIJEK

 

U suradnji s Francuskom alijansom Osijek i Veleposlanstvom Kraljevine Maroko na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek održat će se zanimljivo predavanje u 20.00 sati, a potom ćemo svi uživati u filmu ROCK THE CASBAH (Maroko, 2013.), koji će se prikazati od 21.00 sat. Riječ je o spoju komedije i drame direktorice Lailae Marrakchi. Film govori o unutarnjim problemima glavnog lika Sofie kada se vrati na očev sprovod gdje je cijela obitelj ponovno na okupu. Patrijarh u obitelji od četiri kćeri iznenada umire, što je potaknulo ponovno okupljanje svih žena, od kojih se neke dugo nisu vidjele. Usred njihove žalosti za njim, otkrivaju se tajne i poštuju se tradicije.

 

 

13.8./OLJKIĆ: PUFFI U ŠUMI / OLJKIĆ/KC OSIJEK

 

Zbog radova u osječkoj Tvrđi i ovoga puta Oljkić će se održati u prostorima KC Osijek. Tako će u subotu mališani gledati predstavu zanimljiva naslova Puffi u šumi, autorice Mirte Zečević koju će izvesti Kazališna družina Smješko iz Zagreba. Kao i prošla dječja predstava, tako i ova ima blagu dozu ekološke osviještenosti. Predstava je svojevrsni mali mjuzikl za djecu, a govori o psiću imena Puffi koji se izgubio u šumi i traži svoju vlasnicu. Pri tome upozna Zeca, Vepra i Vuka koji mu pomažu pronaći Djevojčicu i pri tome očistiti šumu od smeća. Predstava započinje u 11.00 sati.

 

13.8. /DANI MAROKA/PROJEKCIJA FILMA GRUBE RUKE/KC OSIJEK

U subotu navečer nastavljamo s programom Dana Maroka i to filmom Grube ruke (Maroko, 2011) Događaj se odvija u suradnji s Francuskom alijansom Osijek i Veleposlanstvom Kraljevine Maroko. Režiju potpisuje Mohamed Asli. Radnja prati lika Mustaphu, nepismenog frizera koji živi sa slijepom majkom. Osim toga on nabavlja ilegalne dokumente za svoje mušterije. Kada mu se obrati susjeda Zakia za pomoć, kako bi nabavila dokumente i otišla u Španjolsku gdje joj radi zaručnik u poljima jagoda, on se zaljubi u nju. Ovaj film spaja romansu, humor i realizam, a osim o problemu emigracije govori o razlikama koje postoje unutar jednog društva.

Posjetitelji će osim u filmu moći uživati i u degustaciji marokanskih slastica. Mjesto je već svima drago – krovna terasa KC Osijek, a početak je planiran za 21.00 sat.

 

 

14.8./DANI MAROKA/ZORAN MAJSTOROVIĆ ORGAN TRIO/KC OSIJEK

 

Dane Maroka, u suradnji s Francuskom alijansom Osijek i Veleposlanstvom Kraljevine Maroko, zaokružit ćemo koncertom sastava Zoran Majstorović Organ Trio. Za gitarom je, osječkoj publici već poznati, Zoran Majstorović, na organu Karlo Lovrić, a na bubnju Rajko Ergić. Ovaj trio umjetnika uglavnom izvodi autorske kompozicije bandleadera Zorana Majstorovića te skladbe legendarnih jazz skladatelja kao što su J. Coltrane, T. Monk, C. Mingus i D. Ellington. Zoran Majstorović, akademski obrazovan glazbenik sa zavidnom međunarodnom karijerom koristi svoj specifičan skup instrumentarija kako bi slušateljima dočarao putovanje kroz svjetsku glazbu te stvara sonornosti koje evociraju glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta.

Koncert će se održati na krovnoj terasi KC Osijek s početkom u 20.00 sati.