Aktualni događaji | 18/05/24

SVJETSKO IME JAZZ GLAZBE - TRUBAČ ALEX SIPIAGIN S KVARETOM NA KROVU KC-a!

26/05/24 - 26/05/24 20:00

Svjetska jazz zvijezda, trubač Alex Sipiagin i njegov kvartet stižu u Osijek gdje će održati koncert na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek u nedjelju, 26. svibnja s početkom u 20.00 sati. Ulaznice po cijeni od 5 eura u prodaji su na porti Kulturnog centra.

Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi.
Svirao je s velikanima jazza - Michaelom Breckerom, Daveom Hollandom, Gonzalom Rubalcabom, Jamesom Moodyjem, ali i s velikanima drugih glazbenih žanrova:  Ericom Claptonom i Elvisom Costellom. Svirao je u i sa svjetskim jazz orkestrima, s kojima je surađivao i kojima je dirigirao te snimio preko 20 albuma, od kojih su neki nagrađeni i prestižnom nagradom Grammy.

Svoj glazbeni nastup zasniva na nastavljanju tradicije stvaralaštva velikana jazza, ali razvio je i osobni glazbeni jezik i zavidnu improvizatorsku vještinu zbog čega je često pozivan na suradnju sa slavnim jazzistima.

Rođen u Rusiji, Sipiagin je trubu počeo učiti s 12 godina. Studirao je klasičnu glazbi i jazz na Moskovskom državnom institutu i Akademiji Gnjesin gdje je i diplomirao. Godine 1990. sudjelovao je na Međunarodnom natjecanju Louis Armstrong u Washingtonu osvojivši 4. mjesto i zasluživši najviše pohvale nakon čega su mu se otvorila vrata jazz svijeta te seli u New York u kojem i iz kojeg nastavlja živjeti i djelovati sljedeća tri desetljeća. Sedam je godina bio profesor na Sveučilištu New York, a gostujući je profesor i na Konzervatoriju u Amsterdamu, te glazbenim akademijama u švicarskom Baselu i talijanskoj Sieni.

Alex Sipiagin prvi će put u Osijeku održati koncert, i to na krovu Kulturnog centra s kojeg će u nedjelju, 26.5. od 20.00 sati odlaziti samo vrhunski zvuk njegova Sipiagin Quarteta. Ulaznice po cijeni od 5 eura u prodaji su na porti Kulturnog centra (Trpimirova 2/a, Osijek) od ponedjeljka do subote 7-22 sata te sat vremena prije koncerta u nedjelju.

Nedjelja, 26.5./20.00 sati/Krovna terasa Kulturnog centra Osijek
ALEX SIPIAGIN KVARTET
Alex Sipiagin - truba
Antonio Farao - klavir
Makar Novikov - kontrabas
Sasha Mashin - bubnjevi