Aktualni događaji | 26/06/24

Predstava "STEPSKI VUK"prebačena u HNK OSIJEK!

01/07/24 - 01/07/24 21:00

Kazališne programe 24. OLJK-a započinje predstava „Stepski vuk“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Nastala prema kultnom romanu Hermana Hessea i u režiji osječke diplomantice, redateljice Tamare Kučinović, predstavu možete pogledati u sklopu Osječkog ljeta kulture u ponedjeljak, 1. srpnja s početkom u 21.00 sat u prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Zbog najavljenog crvenog alarma i mogućnosti nevremena, predstava je prebačena u zatvoreni prostor osječkog HNK. 

Vrijeme početka ostaje isto:  predstava počinje u 21.00 sat.

Za predstavu je potrebno preuzeti besplatne ulaznice na porti Kulturnog centra Osijek (pon-sub 7-23 sata). Ulaznice će biti dostupne od četvrtka, 27. lipnja na porti KC-a.  Ulaz na predstavu bez ulaznice neće biti moguć.

„Hesse je Hesse. Pisac bez vremena i prostora, bez pripadanja nekom razdoblju, nekoj okolini. Zato je bio i uvijek će ostati aktualan. Jer govori o nečem dubljem, nečem ispod, nečem bitnom. A što je bitnije od teme identiteta kojom se bavi "Stepski vuk". Bit je predstave upravo u tome, u upoznavanju samog sebe, svih svojih identiteta, svih ljudi koji žive u nama, i u oslobođenju istih“, riječi su redateljice Tamare Kučinović u povodu premijere predstave u ožujku ove godine.

Harry Haller pola je čovjek, pola vuk, ali ne samo to – on u sebi sadrži mnoštvo identiteta i slojeva. On je rastrgan između vlastitog, autentičnog ja i građanskog društva koje ga sputava i ograničava, i prema kojem osjeća gađenje, dok u isto vrijeme ne može bez tog društva.
Predstava propituje problem identiteta u liku Harryja Hallera i svi likovi iz romana zapravo su on, dio njegove podsvijesti, zaboravljeni i žele provaliti van. Nalaze se u kaleidoskopskoj strukturi u kojoj se pretapaju i miješaju. S obzirom na redateljičino iskustvo u lutkarstvu, ono što „Stepski vuk“ u ovoj inscenaciji predstavlja dinamična je kohezija igre, eksperimenta, fizičkog teatra i vizualnog bogatstva koje ima svoje uporište u suvremenoj teatarskoj estetici.

U predstavi igraju glumci HNK Mostar: Bojan Beribaka (Harry Haller), Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jadranka Popović Miljko, Ivan Nevjestić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić i Nikolina Marić.

Scenski pokret potpisuje Goran Guksić, scenografiju i kostime Davor Molnar, oblikovanje svjetla Tamara Kučinović, dok je autor glazbe Marko Lucijan Hraščanec.