Aktualni događaji | 23/08/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: Projekcija španjolske komedije ŽIVOT JE LAKŠI ZATVORENIH OČIJU!

26/08/22 - 26/08/22 20:00

Ovog petka, 26. kolovoza, s početkom u 20 sati u Kulturnom centru Osijek na velikom platnu Osječkog ljeta kulture gledamo španjolsku dramu/komediju „Život je lakši zatvorenih očiju“ (Vivir es fácil con los ojos cerrados / Španjolska 2013.).

Godina je 1966. Usamljeni profesor engleskog jezika Antonio toliko posvećeno prati karijeru Beatlesa da bi posramio i najzaluđenijeg tinejdžera. Pobožno snima njihove pjesme na magnetofonsku vrpcu i raspravlja sa svojim učenicima o značenju kultne pjesme „Help“. Na vijest da John Lennon dolazi u Almeriju snimati film Richarda Lestera „Kako sam dobio rat", sjeda u auto i kreće na dugi put po Španjolskoj u vrijeme Franca. Putem skuplja dvoje autostopera, Juanja koji je radije pobjegao od kuće nego da dopusti da mu tata, autoritarni policijski službenik, ošiša dugu kosu, i trudnu Belén uplašenu za vlastitu i djetetovu budućnost. Film je inspiriran stvarnim događajima, a naslov „Život je lakši zatvorenih očiju" stih je iz pjesme „Strawberry Fields Forever“ koju je John Lennon napisao u Almeriji dok je snimao film „Kako sam dobio rat“.

Nominiran za sedam prestižnih španjolskih nagrada Goya, film „Život je lakši zatvorenih očiju“ je osvojio čak šest, uključujući one za najbolji film, redatelja i originalni scenarij.

Redatelj filma David Trueba, cijenjeni je španjolski redatelj, pisac, scenarist, glumac i novinar. Autor je brojnih bestselera od kojih su dva („Otvoreno cijelu noć“ i „Četiri prijatelja“ ) prevedena na hrvatski.

Projekcija filma „Život je lakši zatvorenih očiju“ održat će se u petak, 26.8. s početkom u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek. Ulaz SLOBODAN.

Život je lakši zatvorenih očiju (Španjolska, 2013.)
Žanr: drama, komedija / Redatelj: David Trueba / Scenarij: David Trueba / Uloge: Javier Cámara, Natalia de Molina, Francesco Colome
Trajanje filma: 1h 43 minute