Aktualni događaji | 24/08/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: Projekcija nagrađivanog palestinskog filma OMAR!

21/08/22 - 21/08/22 20:00

U sklopu Filmskih večeri Osječkog ljeta kulture, na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek, u nedjelju 21.8. s početkom u 20.00 sati bit će prikazan nagrađivani palestinski film „Omar“.

Film je kao palestinski kandidat bio nominiran za najbolji strani film za Oscara u 2014. godini, a dodjeljena mu je i posebna nagrada Žirija na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Radnja filma smještena je u okupiranu Zapadnu obalu Palestine, gdje naslovni lik svakodnevno preskače Zid uz Zapadnu obalu ugrožavajući vlastiti život kako bi posjetio djevojku Nadiu. Nakon pogibije jednog izraelskog vojnika, Omar postaje pijun u igri mačke i miša koja će ugroziti njegove planove za budućnost i prijateljstva iz djetinjstva. Mora se suočiti s bolnim odlukama o životu, ljubavi i odrastanju koje, iako motivirane isključivo ljubavlju prema Nadiji, imaju dalekosežne osobne i političke posljedice.

Film je prvenstveno politički triler, mikropogled na temu izraelsko-palestinskog konflikta, prošaran nježnošću romantične melodrame. Često nazivan palestinskim Romeo i Julijom, u filmu se redatelj Hany Abu-Assad u nekoliko prigoda referira na Shakespeara;  Nadia stoji na prozoru kao Julija slušajući mladenački nevino, sramežljivo udvaranje njezina palestinskog Romea sa zarumenjenim obrazima. No, stvarne političke okolnosti u kojima djeluje glavni lik filma Omar, bijeg po skliskim krovovima i tijesnim uličicama od naoružanih vojnika, tajnih agenata uz zvuke rafalnih pucnjeva iz automatskih puški, smješta ovaj film u realno vrijeme i mjesto.

Projekcija filma održat će se u nedjelju, 21. kolovoza s početkom u 20.00 sati na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek. Ulaz je SLOBODAN.

U slučaju kiše, projekcija filma održat će se u Maloj dvorani Kulturnog centra Osijek.

Redatelj: Hany Abu-Assad / Uloge: Adam Bakri, Leem Lubany, Iyad Hoorani / Trajanje: 97 minuta