Aktualni događaji | 16/08/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: Ljetna Filmska RUNDA!

18/08/22 - 18/08/22 21:00

Ovogodišnja Filmska runda u sklopu Osječkog ljeta kulture donosi nam niz odličnih, nagrađivanih kratkih filmova ljetne tematike, ali i jedan klasik - Oscarom nagrađeni animirani film Surogat Dušana Vukotića kojeg ćete vidjeti na velikom platnu!

U sklopu Osječkog ljeta kulture, gledamo kratke filmove na krovu Kulturnog centra Osijek. Filmska RUNDA koja vam svake godine u listopadu donosi selekciju najboljih kratkih filmova iz profesionalne i nezavisne produkcije, u četvrtak, 18.8. dolazi u svom ljetnom izdanju. S početkom u 21 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek bit će prikazano šest kratkih filmova ljetne tematike.

Na velikom platnu, možda i po prvi put, moći ćete pogledati naš najpoznatiji animirani film Surogat Dušana Vukotića iz 1961. godine. Surogat je prvi animirani film izvan SAD-a koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film čime je napravio neponovljivi uspjeh za sebe i Zagrebačku školu crtanog filma!

Bit će prikazan i igrani film Carpe diem, najnovije ostvarenje redatelja i scenarista Filipa Antonia Lizatovića koji je osvojio nagradu za najbolji scenarij na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma te igrani film Hortikultura  osječke redateljice Silve Ćapin koji će upravo na Osječkom ljetu kulture imati svoju osječku premijeru.

Dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze redatelja Borisa Poljaka odnio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima, a film prati jutarnja događanja na Bačvicama. Na repertoaru je i nagrađivani animirani film Miramare Michaele Müller, koji je, između ostalog, bio uvršten i u selekciju filmskog festivala u Cannesu, u program studentskih filmova Cinefondation.  Za kraj, gledamo i studentski igrani film Spido redatelja Luke Galešića, čiji je scenarij nastao prema priči Tanje Mravak o odnosu dalmatinskog bračnog para tijekom turističke sezone.

Ljetnu Filmsku RUNDU okrećemo u četvrtak, 18. 8. s početkom u 21 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek! Ulaz SLOBODAN!

Popis filmova koji će biti prikazani:

SUROGAT
animirani
r. Dušan Vukotić
p. Zagreb film

trajanje: 10 min

 

SPIDO
igrani
r. Luka Galešić
p. ADU

trajanje: 10 min

 

ONI SAMO DOLAZE I ODLAZE
dokumentarni

r. Boris Poljak
p. HFS

trajanje: 20 min

 

MIRAMARE
animirani

r. Michaela Müller
p. Zagreb film, ALU

trajanje: 8 min

 

CARPE DIEM
igrani

r. Filip Antonio Lizatović
p. Blank

trajanje: 13 min

 

HORTIKULTURA
igrani

r. Silva Ćapin
p. Eclectica

trajanje: 15 min