Aktualni događaji | 30/08/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: Koncert Hrv. pjevačkog društva LIPA!

01/09/22 - 01/09/22 20:00

Koncert Hrvatskog pjevačkog društva LIPA na rasporedu Osječkog ljeta kulture je u četvrtak, 1. rujna s početkom u 20.00 sati na platou ispred Kulturnog centra Osijek.

Kao malo koji grad u Hrvatskoj, Osijek se može -  glasno, jasno i vrhunski upjevano, pohvaliti tradicijom zborskog pjevanja dugoj gotovo stoljeće i pol - Hrvatsko pjevačko društvo Lipa sa svojih 50 aktivnih članova već 146 godina suvereno vlada osječkom glazbenom scenom i vraća se na nju s nagradama i pohvalama sa svih gostovanja, suradnji i zborskih natjecanja diljem svijeta. Stoga, velika pozornica Osječkog ljeta kulture, na platou ispred Kulturnog centra Osijek, u četvrtak, 1.9. u 20.00 sati pripast će upravo njima!
Kao i uvijek, popularni Lipaši pod ravnanjem dirigentice Valerije Fischbach, donose nam A cappella skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja različitih stilova, obrade folklornih popijevaka, gospel i pop-rock pjesme za (manje stresan) početak rujna.

Ulaz na koncert je SLOBODAN.

 

Program:

J. des Pres: EL GRILLO
Spiritual, W. L. Dawson: AIN’-A THAT GOOD NEWS
Spiritual, T. Uhlik: JOSHUA FIT THE BATTLE OF JERICHO
H. Arlen, K. Shaw: OVER THE RAINBOW
Sting: EVERY BREATH YOU TAKE
B. E. King, M. Huff: STAND BY ME
S. Bastijančić, O. Dešić: S DLANA BOGA PALA SI
H. Hasanefendić, A. Kovačević: SVE JOŠ MIRIŠE NA NJU  
H. Mancini, J. Althouse: THE PINK PANTHER
B. Withers, N. Byl: LEAN ON ME
K. Hampton: PRAISE HIS HOLLY NAME!
J. Š. Slavenski: VODA ZVIRA
V. Berdović: LINĐO
E. Stanić, J. Ćaleta: NARANČE
E. Cossetto: LADARKE
(1. Ladarke idu u selo; 2. Pred starim majkama; 3. Ivanjska igra)

Dirigentica: Valerija Fischbach

Kodirigentice: Ozana Tomić i Lidija Neznanović

Bubanj cajon: Mateo Grigić (6.-11.)

Klavirska pratnja: Igor Rončević (9.-11.)

Solistice: Morana Lakotić i Snježana Lakotić (15.)

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“, osnovano 1876. godine, jedno je od najstarijih amaterskih društava u Republici Hrvatskoj, utkano u povijest i kulturni identitet grada Osijeka već punih 146 godina. Mješoviti zbor danas broji 50-ak aktivnih članova, a od 2018. godine u okviru Društva djeluje i Dječji zbor sa svojih 20-ak članova. Repertoar zbora čine klasične a cappella skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja različitih stilova, obrade folklornih popijevaka, gospel i pop-rock pjesme. Ostvaren je niz projekata u suradnji s orkestrima, zborovima i solistima: Requiem W. A. Mozarta i G. Verdija, IX. simfonija L. van Beethovena, Mesija G. F. Handela i dr. Snimljena su 4 nosača zvuka, izdana 2 literarna izdanja. „Lipa“ gostuje diljem Europe: u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Češkoj, Malti, Austriji, Slovačkoj, Nizozemskoj, Latviji, Srbiji i Španjolskoj te u mnogim hrvatskim gradovima. Posljednjih 30-ak godina redovito se predstavlja na domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje osvaja 22 prve nagrade i brojna posebna priznanja.