Aktualni događaji | 10/07/23

OLJK u MLU: otvorenje izložbe "CRNO STAKLO NA PUTU" Amele Frankl!

13/07/23 - 31/08/23 19:00

Jedna od najpoznatijih hrvatskih konceptualnih umjetnica poznata po svojoj multidisciplinarnoj umjetničkoj praksi, prisutna na umjetničkoj sceni od ranih 80-ih -  Amela Frankl, izlaže u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti na samostalnoj izložbi u sklopu Osječkog ljeta kulture!

Muzej likovnih umjetnosti na Osječkom ljetu kulture predstavlja drugu po redu izložbu – «Crno staklo na putu» hrvatske multimedijalne umjetnice Amele Frankl koja će biti otvorena u četvrtak, 13. srpnja s početkom u 19.00 sati u MLU-u.

Amela Frankl vizualna je umjetnica koja je na našoj sceni prisutna još od kraja 1980-ih. Rođena je u Zagrebu 1963. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezina multidisciplinarna umjetnička praksa uključuje sve discipline od slikarstva do socijalne skulpture ili sve od stvaranja umjetničkog objekta do participativnih performativnih događanja, a redovito uključuje osobne životne situacije i obiteljsku povijest. 

Crno staklo na putu je projekt u tijeku, rad ceste. Čine ga radovi, mikro cjeline različitih tema, formata i tehnike koje je umjetnica realizirala prilikom i/ili nakon svakog boravka u zapadnoj Africi.  Rad na projektu započela je 2019. godine. 

Riječima umjetnice: „Autorska pozicija u projektu slična je onoj u radu S njima i bez njih iz 2010. godine i činjenici da se zatičem u potpuno nepoznatom okruženju, u zapadnoafričkoj Islamskoj Republici Mauritaniji….Teme i motive radova prikupljam na putu, ovisno o situacijama koncipiram temu, uvijek iz osobne pozicije.“

Za izložbu u MLU Osijek umjetnica uključuje sve dosadašnje radove obuhvaćene ovim projektom kao i novi rad koncipiran za izlaganje u MLU.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 13. srpnja s početkom u 19.00 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.