Aktualni događaji | 29/06/21

OLJK: Kulturni centar Osijek najavljuje - Predstavljanje romana Zorana Ferića „PUTUJUĆE KAZALIŠTE”

02/07/21 - 02/07/21 20:00

Petak, 2.7. 2021., 20:00 sati, krovna terasa Kulturnog centra Osijek

Mora da je uistinu fora kad ti je profesor hrvatskog jezika i književnosti u gimnaziji  - Zoran Ferić. Onaj Zoran Ferić - jedan od najboljih suvremenih hrvatskih književnika, dobitnik Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Ksaver Šandor Gjalski i Nagrade Grada Zagreba za književnost, autor čije su knjige formalna i neformalna lektira svakog ljubitelja kvalitetnog štiva, ukoričenih formi, crnog humora, posve bizarnih i neobičnih zapleta koji se odvijaju između tako nam dobro poznatih likova, i situacija tako bliskih našoj bližoj i daljoj društvenoj stvarnosti.

Svojim književnim prvijencem „Mišolovka Walta Disneya” tek je odškrinuo vrata književne popularnosti, a uslijedili su romani „Djeca Patrasa“ „Smrt djevojčice sa žigicama“, zbirka priča „Anđeo u ofsajdu“ (V.B.Z., 2012.), roman „Na Osami blizu mora”, koje su u međuvremenu stekle kultni status, ali s kojima je Ferić postigao i međunarodne uspjehe.
Zoran Ferić autor je i dvije slikovnice za djecu: San ljetne noći i Suze svetoga Lovre u izdanju V.B.Z.-a.   

„Putujuće kazalište” njegov je posljednji roman objavljen 2020. godine. Riječ je o obimnoj i kompleksnoj obiteljskoj sagi u kojoj je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi. A tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu. Ferićev roman obuhvaća sva tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima, ali i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka.

Kulturni centar Osijek ponosno najavljuje promociju romana „Putujuće kazalište” koji će predstaviti Zoran Ferić osobno, u sklopu Osječkog ljeta kulture, u ljetnom Kulturnom ambijentu krovne terase našeg Kulturnog centra 2. srpnja s početkom u 20:00 sati.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje uz prethodnu najavu na e-mail: info@kulturni-centar

Autor fotografije Zorana Ferića: DARKO TOMAS/CROPIX