Aktualni događaji | 29/06/21

OLJK: Kulturni centar Osijek najavljuje - Koncertni SPOMENIK BEETHOVENU u izvedbi pijanista ALJOŠE JURINIĆA!

30/06/21 - 30/06/21 21:00

Kulturni centar Osijek u sklopu Osječkog ljeta kulture, u prekrasnom ambijentu Parka kralja Petra Krešimira IV. najavljuje koncert jednog od najboljih hrvatskih pijanista Aljoše Jurinića u recitalu posvećenom obilježavanju 250. obljetnice rođenja velikog Ludwiga van Beethovena simbolično nazvanim Spomenik Beethovenu.

U srijedu, 30. lipnja 2021. godine s početkom u 21.00 sat na pozornicu Osječkog ljeta kulture u Parku kralja Petra Krešimira IV. , popet će se Aljoša Jurinić, jedan od najtraženijih hrvatskih pijanista mlađe generacije.

U godini (2020.) „glazba svijeta“ trebala je svirati u znaku 250. obljetnice rođenja skladatelja koji je obilježio čitavu povijest glazbe kao malo koji skladatelj  – Ludwigu van Beethovenu. Zbog mnogobrojnih otkazanih koncerata uslijed pandemije korona virusa, godina je bila premalo njegova. Ipak, brojni glazbenici diljem svijeta ustraju u obilježavanju ove obljetnice te su svoju odu velikom umjetniku pretočili u zadivljujuće koncertne programe na radost svih nas koji ih, sad i ovdje, imamo priliku slušati.

Pijanist Aljoša Jurinić za svoj je koncertni Spomenik Beethovenu povodom skladateljeve 250. obljetnice rođenja, uz dva skladateljeva djela - Sonatu za klavir br. 21 u C-duru i Andante favori (prvotno zamišljen kao stavak Beethovenove Waldstein sonate) - odabrao i dvije skladbe koje su u povodu podizanja spomenika Beethovenu 1845. u Bonnu skladali Roberta Schumann (Fantazija u C-duru) i Felix Mendelssohn (Ozbiljne varijacije u d-molu).

Nije slučajno da su upravo Aljošu Jurinića često nazivali nasljednikom velikog Ive Pogorelića. Malo kome je pošlo za (virtuoznom pijanističkom) rukom biti finalistom najprestižnijeg pijanističkog natjecanja Frederic Chopin u Varšavi, a zatim i laureat glasovitog natjecanja kraljice Elizabete u Bruxellesu. Nastupao je na najprestižnijim svjetskim pozornicama: njujorškom Carnegie Hallu, bečkom Musikvereinu, minhenskom Gasteigu, milanskoj La Sali Verdi..., ali se uvijek rado vraća na hrvatske glazbene pozornice na kojima je profesionalno rastao, a čiju glazbenu izvrsnost promiče svakim novim domaćim i međunarodnim nastupom, nagradom i uspjehom. Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, uključujući i onu za Mladog glazbenika 2012. godine Zagrebačke filharmonije, Nagrade Ivo Vuljević, Godišnje nagrade Vladimir Nazor (2015.) i Nagrade Milka Trnina (2017.).

Svojim profinjenim izvedbama plijeni pozornost na domaćim i inozemnim nastupima. Pripisuju mu potpunu glazbenu „doraslost“ najzahtjevnijim pijanističkim tehničkim izazovima, ali i umjetničku i pijanističku genijalnost koja „obuzima“.

Da se poslužimo izrazom ugledne glazbene pedagoginje, publicistkinje i glazbene kritičarke Višnje Požgaj: „Senzacija zvana Aljoša Jurinić“  dolazi u Osijek, 30. lipnja 2021. u 21.00 sat u Park kralja Krešimira IV., u organizaciji Kulturnog centra Osijek u sklopu Osječkog ljeta kulture 2021.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

SPOMENIK BEETHOVENU

30.06.2021., Početak u 21:00 sat
Park kralja Petra Krešimira IV.

ALJOŠA JURINIĆ, klavir

Program:

Ludwig van Beethoven: Andante favori u F-duru
Robert Schumann: Fantazija u C-duru, Op. 17
Felix Mendelssohn: Ozbiljne varijacije u d-molu, Op. 54
Ludwig van Beethoven: Sonata br. 21 u C-duru, Op. 53, Waldstein