Aktualni događaji | 04/07/24

NOVI DATUM koncerta "NAPOLITANSKE CANZONE" T. Mužeka: Utorak, 9.7.

09/07/24 - 09/07/24 21:00

Obavještavamo cijenjene posjetitelje Osječkog ljeta kulture da se koncert „Napolitanske canzone“ koji je u programu Osječkog ljeta kulture bio planiran za subotu, 6. srpnja prebacuje na NOVI DATUM: Utorak, 9.7. u 21.00 sat. Lokacija koncerta ostaje Plato ispred Kulturnog centra Osijek.

Zbog iznenadnih okolnosti u matičnoj opernoj kući maestro Mužek bio je primoran otkazati koncert u Osijeku, ali je odmah zakazan novi datum koncerta pred osječkom publikom, 9. srpnja u 21.00 sat na platou ispred Kulturnog centra Osijek. Ulaz je slobodan.

Proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek na Osječkom ljetu kulture nastupit će s programom napolitanskih kancona. Odnedavno ponovno angažiran kao stalni član solističkog ansambla jedne od najprestižnijih opernih kuća u Europi, Semperoper u Dresdenu, Tomislav Mužek iza sebe ima bogatu karijeru: niz uloga talijanskog repertoara, od slavnog Nemorina u Ljubavnom napitku Gaetana Donizettija i Rodolfa u Puccinijevoj La bohème, do niza vagnerijanskih uloga, kojima osvaja i najvažniju Wagnerovu pozornicu, onu na Festivalu u Bayreuthu s kojim ga veže posebna veza.

Tomislav Mužek svakako je jedan od najfinijih i najsvestranijih tenora svoje generacije. Pjevao je na gotovo svim najvažnijim opernim pozornicama diljem svijeta: redovito nastupa u milanskoj La Scali, a ostvario je zapažene uloge u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu;  Hamburškoj, Berlinskoj i Bečkoj državnoj operi, Operi u Zürichu, Operi Bastille, Théâtre du Capitole de Toulouse, Teatru Real u Madridu, Teatru Regio de Torino…i mnogim drugima.

Umjetnik se opetovano iskazuje i kao profinjeni koncertni pjevač na kultnim koncertnim podijima i najuglednijim europskim glazbenim festivalima.

Na koncertu će nastupiti uz klavirsku pratnju pijanista i skladatelja Darka Domitrovića, a posebna gošća koncerta bit će sopranistica Suzana Češnjaj.

Program se sastoji od niza najpopularnijih talijanskih melodija, vrhunskih ostvarenja Francesca Paola Tostija te nenadmašnih pjesama napuljskih majstora među kojima su E. de Curtis, C. A. Bixio, A. Bovio, T. Cottrau, R. Falvoa.

U napolitanskoj kanconi spajaju se jedinstveni prepoznatljivi zvuk napuljskog dijalekta i mediteranska poletna melodija širokih linija, koja nerijetko donosi interpretacijske zahtjeve operne arije. A tim će izazovim,  nesumnjivo i s posebnom lakoćom pristupiti tenor Tomislav Mužek kojeg imamo priliku vidjeti i slušati na 24. osječkom kulturnom ljetu. 

Ulaz na koncert je slobodan. Ulaznice nisu potrebne.