Aktualni događaji | 03/07/23

Muzej Slavonije na OLJK-u: Predavanje "IZ ORMARA MATILDE HENGL-LJETNI MODNI DODACI"!

06/07/23 - 06/07/23 20:00

IZ ORMARA MATILDE HENGL-LJETNI MODNI DODACI
Predavanje Martine Đurković

U sklopu Osječkog ljeta kulture u Muzeju Slavonije u četvrtak, 06. srpnja s početkom u 20.00 sati održat će se predavanje pod nazivom“ Iz ormara Matilde Hengl – ljetni modni dodaci“ , a održat će ga kustosica Martina Đurković, iz Odjela umjetničkog obrta.

U Muzeju Slavonije trenutno gostuje odlična izložba „MUO u Slavoniji, Slavonija u MUO“, a za tu izložbu i u sklopu nje, u zbirkama odjeće, tekstila i modnog pribora Muzeja Slavonije u Osijeku i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, prikupljeni su odjevni predmeti te modni pribor ugledne i bogate osječke obitelji Hengl. Posebice je bogata ostavština modnog pribora supruge osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla, Matilde Gillming-Hengl, kao što su cipele, šeširi, suncobrani i lepeze s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Iz modnog pribora ove ljubiteljice kulture, mode i putovanja sagledavamo i istražujemo brojna pitanja vezana za, primjerice, ekonomski status vlasnice, a modni je pribor, uz odjeću, često bio i neposredni odraz neophodnih društvenih promjena koje su se događale u 19. i početkom 20. stoljeća.

Na predavanju ćemo saznati kako se tada odijevalo „po posljednjoj modi“, te što nam sve modni dodaci govore o (njenom) tadašnjem stilu života u gradu Osijeku, ali i Europi.

Ulaz na događaj je SLOBODAN.