Aktualni događaji | 04/10/21

Kulturni centar Osijek ugošćuje prvi osječki Intermedijalni festival književnosti- PUnKT!

07/10/21 - 14/10/21 20:00

Počevši od 7. listopada Osijek dobiva svoj prvi Festival književnosti – PunKT. U organizaciji Akademije za umjetnost u kulturu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te u suorganizaciji Kulturnog centra Osijek,  PUnKT je više od književnog festivala. Na njemu nećete slušati samo razgovore s autorima, nego i vidjeti kazališnu predstavu, izložbu, glazbenu izvedbu te ilustracije prema omiljenom romanu ili autoru. Na ovom intermedijalnom festivalu, književnost će se prezentirati kroz i u spoju s drugim umjetnostima.

Opsežni program PUnKt-a (P - Panonija, U - Umjetnost, n - novi mediji, K - Književnost, t - teorija) koncipiran je u četiri cjeline: TEORIJSKI PUNKT (tribine i okrugli stolovi), INTERPRETACIJE (umjetničke obrade književnih djela), ARTESTIRANJE (razgovori s umjetnicima o umjetnosti) i RECEPCIJE (razgovori s interpretiranim književnicima).

Premijerno izdanje Festivala održat će se od 7.-14. listopada 2021. na više gradskih lokacija. Pa će se tako bogat i sadržajan program održavati u prostorima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Kulturnom centru Osijek, Atelier baru, Muzeju likovnih umjetnosti, Galeriji Knifer i Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.
U ovih tjedan dana, Osijek će postati mjesto susreta različitih umjetnosti, ali i domaćin top književnika današnjice čija nas ukoričana zdanja u izlozima knjižara zovu, a  književni naslovi zaokupljaju, inspiriraju, i podsjećaju na vrijednost pisane riječi i izvrsnosti koja dolazi od naših domaćih autora.

Ponosni smo predstaviti program ARTESTIRANJE koje će se u sklopu Intermedijalnog festivala književnosti PUnKT događati upravo u Kulturnom centru, a na „razgovorima ugodnim“ u prostoru našeg foajea ugostit ćemo hvaljene i nagrađivane autore čija nas poezija i proza magnetskom privlačnošću vraća čarima knjige kao „starog“, ali omiljenog  svevremenskog medija: Ivicu Prtenjaču, Marka Tomaša, Mihu Kovača, Paulu Rem, Josipa Cvenića, Marinka Koščeca, Dragu Glamuzinu, Borivoja Radakovića…

Osim svoje intermedijalnosti,  PUnKT je jedinstveni festival u kojem studenti, budući kulturnjaci, umjetnici, društvenjaci, oblikovatelji javnog prostora i mijenja, sudjeluju u svim aktivnostima Festivala. Na taj način, ovaj festival postaje poligon za umjetničku, intelektualnu, organizacijsku i stručnu afirmaciju studenata koji su uključeni u logistiku, organizaciju, modeliranje samih događaja te PR aktivnosti.

I na kraju,  riječima koordinatora programa doc. dr. sc. Nebojše Lujanovića s AUKOS-a: Ovaj Festival radimo svjesno i odgovorno, kao početak tradicije, a ne jednokratnu avanturu.“

Stoga imamo razlog više da svojim dolascima i sudjelovanjem potaknemo ove tradicije u nastanku kakve Osijek  - zaslužuje.  

Dobro „pročešljajte“ program Festivala jer u njemu uistinu ima za svakog po nešto, a događanja koje u sklopu Festivala nudi Kulturni centar Osijek, pogledajte u nastavku:

 ČETVRTAK, 7.10.2021. Kulturni centar, Ul. kneza Trpimira 2/a

18:45 Glazba kao univerzalni jezik; uvertira
(izvode studenti AUKOS-a)
19:00 ARTESTIRANJE: Marko Tomaš (razgovor)
Moderiraju: Nebojša Lujanović i Anja Lazar
20:00 INTERPRETACIJE: Idejna publikacija s ilustracijama pjesama
(radovi studenata AUKOS-a prema poeziji Monike Herceg)

PETAK, 8. 10. 2021. Kulturni centar, Ul. kneza Trpimira 2/a

20:00 -  ARTESTIRANJE: Miha Kovač (razgovor)
Moderiraju: Nebojša Lujanović i Ana Kovačević

SUBOTA, 9. 10. 2021. Kulturni centar, Ul. kneza Trpimira 2/a

18:00 – ARTESTIRANJE: Paula Rem (razgovor)
Moderiraju: Igor Gajin i David Đorđijevski

19:00 – ARTESTIRANJE: Josip Cvenić (razgovor)
Moderiraju: Tatjana Ileš i Martina Brković

20:00 – TEORIJSKI PUNKT: Zlatko Kramarić (razgovor)
Moderiraju: Kristina Peternal i Ana Matišić

PONEDJELJAK, 11. 10. 2021. Kulturni centar, Ul. kneza Trpimira 2/a

18:30 – ARTESTIRANJE: Ivica Prtenjača (razgovor)
Moderiraju: Tatjana Ileš i Karla Mitrović

19:30 – INTERPRETACIJE: Teatar u pokretu i slici (nastup studenata AUKOS-a prema motivima romana Semezdina Mehmedinovića)

UTORAK, 12. 10. 2021. Kulturni centar, Ul. kneza Trpimira 2/a

19:00 – ARTESTIRANJE: Drago Glamuzina (razgovor)
Moderiraju: Tatjana Ileš i Anja Lazar

20:00 – ARTESTIRANJE: Marinko Koščec (razgovor)
Moderiraju: Tatjana Ileš i Ana Matišić

 

SRIJEDA, 13. 10. 2021. Kulturni centar, Ul. kneza Trpimira 2/a

19:00 – ARTESTIRANJE: Borivoj Radaković (razgovor)
Moderiraju Nebojša Lujanović i Ivana Kovačević

20:00 – INTERPRETACIJE: Scenski prikazi prizora iz romana (rad studenata AUKOS-a prema romanu Ivane Šojat)

        

ČETVRTAK, 14. 10. 2021. Kulturni centar, Ul. kneza Trpimira 2/a
17:30 – Poklon posjetiteljima festivala
ART A LA CARTE: Hrana kao paradigma (program priredili AUKOS i Ugostiteljsko-turistička škola Osijek)
Uz razgovor: Vera Erl i Anđelko Mrkonjić
Moderacija: Borko Baraban i Jelena Blašković Đurđević