Aktualni događaji | 02/09/22

Koncertom KONTRA KVARTETA otvara se MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU!

04/09/22 - 04/09/22 19:00

Rujan je tradicionalno u Osijeku Mjesec židovske kulture, a ove godine, kao i svake dosad, ponudit će mnoštvo raznovrsnih kulturnih programa na različitim gradskim lokacijama, u suradnji s kulturnim ustanovama grada Osijeka.

Mjesec židovske kulture s temom Obnove bit će službeno otvoren u nedjelju, 4.rujna 2022. godine s početkom u 19 sati u Kulturnom centru Osijek i to koncertom klezmer glazbe u izvedbi etno ansambla Kontra – Kvartet kojeg će (po)pratiti izložba o obitelji Morpurgo, ali i projekcijama fotokolaža učeničkih radova nastalih u sklopu projekta Explore(R)- Narativi prošlosti.

Krovna tema ovogodišnjeg Mjeseca židovske kulture kojeg organizira Židovska općina Osijek je Obnova -   obnova prijateljstva između Osijeka i Maribora, obnova sjećanja na obitelj Morpurgo podrijetlom iz Maribora kroz izložbu o obitelji koja je ostavila neizbrisiv trag na mnogim važnim područjima života Splita i Rijeke, a članovi koje su stradali kao žrtve nacističkog režima;  obnova u tradicionalnoj židovskoj glazbi kroz nastup Kontra Kvarteta koji u Sloveniji već desetljeće kontinuirano izvodi i njeguje tradicionalnu židovsku glazbu, kao i obnova sjećanja na žrtve nacizma kroz likovne radove i angažiranu umjetnost nastalu od strane učenika uključenih u projekt Explore(R)-Narativi prošlosti.

Ulaz na otvorenje Mjeseca židovske kulture koje će se održati u Kulturnom centru Osijek u nedjelju, 4. rujna s početkom u 19 sati je SLOBODAN.


Više o događanjima na otvorenju Mjeseca židovske kulture u nedjelju, 4. rujna u KC-u Osijek:

Izložba o obitelji Morpurgo

Članovi obitelji Morpurgo, podrijetlom iz Maribora, ostavili su neizbrisiv trag u povijesti izdavaštva na području Splita, politike, trgovine, ekonomije, medicine, prava, književnosti, inovacije i aktivizma. Carlo Nathan Morpurgo, legat potpornog židovskog udruženja Delasem, pomagao je članovima Židovskih zajednica u Rijeci koji su tijekom XIX. i XX. stoljeća pristigli iz raznih dijelova Europe, a uoči II. svjetskog rata izgubili državljanstvo i ostali prepušteni na milost i nemilost režima. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Splita i Sinagoge Maribor iz Slovenije.

Kontra-kvartet je etno grupa koja izvodi bogatu tradicionalnu židovsku klezmer glazbu već 10 godina širom Slovenije, a i izvan nje. Iskusni glazbenici koji čine band su: Daniel Marinič, harmonika, Vesna Čobal, violina, Petar Marić, gitara, Branko Smrtnik, kontrabas, Domen Marn, klarinet

Fotokolaži koji će se projicirati na zgradu Kulturnog centra nastali u sklopu projekta Explore(r) – Narativi prošlosti, autorica je Josipa Henizelman. Fotokolaži učeničkih radova prikazuju rezultate istraživanja osobnih priča žrtava NDH kroz likovni izričaj u obliku angažirane umjetnosti. Projekt Explore(r)-narativi prošlosti financiran je od njemačke EVZ zaklade koja promovira kulturu sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma.