Aktualni događaji | 10/05/23

KONCERTNI CIKLUS GRADA: Uskrsni koncert ALENA KOPUNOVIĆA LEGETINA na konkatedralnim orguljama!

15/04/23 - 15/04/23 20:00

Koncertni ciklus grada nastavlja se uskrsnim koncertom na konkatedralnim orguljama koncertnog orguljaša Alena Kopunovića Legetina u subotu, 15. travnja s početkom u 20.00 sati u osječkoj konkatedrali.

Orgulje u osječkoj konkatedrali jedne su od najstarijih i najvećih u Hrvatskoj. Nastale početkom 20. stoljeća, za vrijeme Domovinskog rata bile su teško oštećene te su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije kompletno obnovljene, restaurirane te svečanom kolaudacijom u siječnju 2022. godine ponovno stavljene u funkciju.

Orgulje su oduvijek smatrane kraljicom glazbala, a ovaj velebni instrument istinsko je kulturno bogatstvo Osijeka čiji će se obnovljeni zvuk čuti u Koncertnom ciklusu grada. Solistički koncert na konkatedralnim orguljama u subotu, 15. travnja s početkom u 20.00 sati, održat će hrvatski koncertni orguljaš Alen Kopunović Legetin.

Legetin je diplomirao orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi ugledne hrvatske orguljašice, prof. Ljerke Očić. Pontifikatni je orguljaš u Požeškoj katedrali te voditelj zbora biskupijske crkve sv. Lovre u Požegi. Kao solist na orguljama, redovito surađuje s orkestrima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a i Varaždinskog komornog orkestra; zborovima Ivan Goran Kovačić, Palma i Slovenskim komornim zborom te eminentnim vokalnim solistima poput Dunje Vejzović. Gostovao je u Beču, Budimpešti, Luksemburgu, Italiji, Ukrajini, Njemačkoj, a na koncertu u subotu „gostuje“ i u našem gradu gdje će izvesti poznata djela orguljaškog repertoara iz skladateljskog opusa kompozitora koji su pisali za orgulje: Bacha, Langlaisa, Bedarda, Dandrieua, Lešćana. Na koncertu čiji je program, riječima Alena Kopunovića Legetina „brižno osmišljen u očaravajućoj gradaciji uskršnje radosti“ bit će i jedna praizvedba: „Regina caeli“, naziv je male koralne fantazije na hrvatski crkveni napjev " Kraljice neba raduj se" iz zbirke Napivi bogoljubnih Cerkvenih pisamah 1850 kojeg je Alan Kljaić posebno za ovaj koncert napisao, skladao i posvetio upravo Alenu Kopunović Legetinu.

Ulaz na koncert je SLOBODAN.