Aktualni događaji | 16/05/23

KONCERTNI CIKLUS GRADA: TAMBURA u klasičnom ruhu - Mario ZBILJSKI i Konstantin KRASNITSKY

04/05/23 - 04/05/23 20:00

Tambura kao tradicionalni slavonski instrument svoje će zasluženo mjesto dobiti u Koncertnom ciklusu grada u klasičnom ruhu -  u četvrtak, 4. svibnja s početkom u 20.00 sati, solistički koncert na bisernici i braču održat će Mario Zbiljski uz klavirsku pratnju Konstantina Krasnitskog.

Bachova Partita, Poulencova Sonata, Schnittkeova Suita i Bartokovi Plesovi, na repertoaru su koncerta u četvrtak u Koncertnom ciklusu grada.

Najbolji instrumentalist na tamburi, dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin, profesor u Glazbenoj školi i na glazbenoj Akademiji u Osijeku, član brojnih tamburaških sastava koji su kroz godine promovirali i popularizirali tamburašku glazbu u Hrvatskoj i izvan nje… sve to dio je bogate profesionalne i glazbene biografiju Marija Zbiljskoga. Mnogo je koncerata u „prstima“  Zbiljskog, kao i Konstantina Krasnitskog koji će na ovom koncertu biti u klavirskoj pratnji. Dobitnik brojnih pijanističkih natjecanja, uspješni koncertni pijanist koji je nastupao na koncertnim pozornicama diljem svijeta, uvaženi je i glazbeni pedagog koji na osječkoj  Akademiji za umjetnost i kulturu podučava nove generacije mladih pijanista.

Uz prekrasan koncertni repertoar, najbolja najava i uvod u koncert je i činjenica da su upravo ova dva vrhunska glazbenika dobitnici Nagrade za poseban doprinos promicanja Tambure kao solističkog instrumenta u svijetu klasične glazbe u obliku solističkih recitala u Hrvatskoj.

Upravo jedan takav recital imate priliku slušati u četvrtak, 4. svibnja u Kulturnom centru Osijek s početkom u 20.00 sati u sklopu Koncertnog ciklusa grada, uz SLOBODAN ulaz.

Koncertni ciklus grada nastavlja se u ponedjeljak, 15. svibnja koncertom Komornog orkestra Panonske filharmonije u Kulturnom centru s početkom u 20.00 sati.

 

Koncertni ciklus grada
Četvrtak, 4.05.2023./20.00 sati
Kulturni centar Osijek

MARIO ZBILJSKI, bisernica,brač
KONSTANTIN KRASNITSKI, klavir

PROGRAM

Johann Sebastian Bach:
Partita za solo flautu u a -molu, BWV 1013
Allemande
Courente
Sarabande
Bourree
Transkripcija za tamburu: Mario Zbiljski

Alfred Schnittke:
Suita u starom stilu
Pastorale
Balet
Menuet
Fuga
Pantomima

*** (pauza)

Béla Bartók:
Rumunjski plesovi    

Francis Poulenc:
Sonata za flautu
Allegro malinconico
Cantilena
Presto giocosso
 
Transkripcija za tamburu: Mario Zbiljski