Aktualni događaji | 29/03/23

KONCERTNI CIKLUS GRADA: Koncert violončelista VIDA VELJAKA i pijanista PAULIUSA ANDERSSONA!

19/03/23 - 19/03/23 20:00

Koncertni ciklus grada nastavlja se ovu nedjelju, 19. ožujka koncertom violončelista Vida Veljaka i pijanista Pauliusa Anderssona koji će se osječkoj publici predstaviti izvedbom Rahmanjinovih te Griegovih Sonata za cello i klavir.

U nedjelju, 19. ožujka s početkom u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek Koncertni ciklus grada predstavit će dva vrhunska glazbenika. Vid Veljak vođa je violončela Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, svojevremeno prozvan čudom od djeteta koji je violončelo počeo svirati u dobi od 3 godine. Muzičku akademiju upisao je s 14 godina u klasi profesora Valtera Dešpalja, da bi odnedavno, sa svojih (tek) 27, u zvanju docenta i sam počeo podučavati nove generacije mladih čelista na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Cijeli život u glazbi, dvije godine na mjestu vođe dionice violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, iza sebe ima i 2 snimljena albuma, od kojih mu je posljednji -  „Resonance II“, na kojem praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja, osvojio 4 nominacije za najprestižniju hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Smatra se jednim od najvećih promotora hrvatske suvremene glazbene scene. U Osijeku će se ovaj puta predstaviti klasičnim koncertnim repertoarom, skupa s litvansko-danskim koncertnim pijanistom Pauliusom Anderssonom „…istančane umjetničke osobnosti i snažne scenske pojave kojom osvaja publiku gdje god se pojavi.“(Eugen Indjic).

Na koncertu u nedjelju izvest će Rahmanjinovu Sonatu za violončelo i klavir u g-molu te Griegovu Sonatu za čelo i klavir u a-molu u kojem će moći pokazati svu virtuoznost i raskoš talenta koju im glazbena kritika tako lako i nepodijeljeno pripisuje. Ulaz na koncert je SLOBODAN.

KONCERTNI CIKLUS GRADA
Nedjelja, 19. ožujka 2023. / 20.00 sati
Kulturni centar Osijek

VID VELJAK, violončelo
PAULIUS ANDERSSON, klavir

Program:

Edvard Grieg: Sonata u a-molu za violončelo i klavir, Op. 36
Sergej Rahmanjinov: Sonata u g-molu za violončelo i klavir, Op. 19