Aktualni događaji | 31/10/22

KONCERTNI CIKLUS GRADA: Koncert pijanistice BILJANE URBAN!

04/11/22 20:00

„…Njeno sviranje kao da dolazi s drugog svijeta…“ (Emile Stoffels, Pianist, Nizozemska 2015.)

Koncertni ciklus grada nastavlja se koncertom pijanistice Biljane Urban u petak, 4.11. s početkom u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek. Rođena Osječanka, Biljana Urban izgradila je svjetsku pijanističku karijeru. Kritika ju opisuje kao umjetnicu veličanstvene snage i dubine te izuzetne poetičnosti, a  najpoznatiji svjetski mediji redovito emitiraju recitale i snimke ove iznimne glazbenice.

Biljana Urban svestrana je umjetnica - osim kao glazbenica i solistica prepoznata je i kao vrsna glazbena pedagoginja – osnivačica je ljetne akademije „Dorina ljeta“ u Našicama, „FraMozart na Hvaru te festivala „Dani Jana Urbana Osijek“ kojega je posvetila svome djedu, poznatom českom skladatelju Janu Urbanu i njegovoj velikoj glazbenoj ostavštini koju u svome profesionalnom djelovanju osobito njeguje.

Rođena Osječanka, Muzičku akademiju završila je u Zagrebu, nakon čega se usavršava u Francuskoj, Nizozemskoj i SAD-u. Nastupala je u najpoznatijim koncertnim dvorana svijeta poput ansterdamskog Concertgebouwa, pariškog Cite des Ars-a i bečkoga ORF-a, a umjetnica je i najveće svjetske izdavačke kuće Naxos za koju je snimila čak pet nosača zvuka.

Na koncertu pod nazivom „TEBI!“ nazvanom po istoimenoj skladbi Dore Pejačević koja je također na koncertnom repertoaru njezinog klavirskog recitala u Osijeku, u sklopu Koncertnog ciklusa grada, Biljana Urban osječkoj publici ponudit će virtuoznu glazbenu interpretaciju skladbi Claudea Debussyja, Cesarea Francka i Jana Urbana.

Koncert će se održati u petak, 4. studenoga s početkom u 20.00 sati u foyeru Kulturnog centra Osijek. Ulaz na koncert je SLOBODAN.

Koncertni ciklus grada ostvaruje se uz potporu Grada Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije.