Aktualni događaji | 13/12/22

Koncertni ciklus grada: BOŽIĆNI KONCERT Panonske filharmonije iz Pečuha u osječkoj Konkatedrali!

17/12/22 - 17/12/22 19:30

Božićni koncert Panonske filharmonije iz Pečuha zajedno s Festivalskim zborom Panonske filharmonije u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla posebna je glazbena poslastica Koncertnog ciklusa grada u suradnji s Generalnim konzulatom Mađarske u Osijeku.

Koncert će se održati u subotu, 17. prosinca s početkom u 19.30 sati uz slobodan ulaz.

Generalni konzulat Mađarske u Osijeku i Panonska filharmonija iz Pečuha građanima Osijeka tradicionalno poklanjaju Božićni koncert. U suradnji s Kulturnim centrom Osijek, a u sklopu Koncertnog ciklusa grada u subotu, 17. prosinca s početkom u 19.30 sati izvest će koncertni repertoar sastavljen od poznatih oratorijskih, a capella zborskih i orkestralnih djela; popularnih božićnih skladbi, ali i nekih manje poznatih prekrasnih sakralnih djela i skladbi na temu - zime. Pod vodstvom dirigenta Howarda Williamsa bit će to prava raskoš, ali ona glazbena, u kojoj će moći uživati svi. Ulaz na koncert je slobodan.

Na koncertnom repertoaru naći će se uvodni stavak Bachova Božićnog oratorija,  dva stavka Händelove Mesije, dva stavka Berliozovog božićnog oratorija Djetinjstvo Krista, ali i ona laganija i poznatija glazba poput Mozartove Vožnje saonicama ili Corellijevog Božićnog koncerta. Mađarski će nam pak Božić biti predstavljen Kodályjevom adventskom skladbom iz francuskog misala.

Za Božićni koncert vrhunskog orkestra iz susjedstva ovaj put ne morate ići do Pečuha. Ovi sjajni glazbenici, i to ne samo orkestralni, već i oni zborski, pod ravnanjem bivšeg dirigenta i umjetničkog voditelja Panonske filharmonije Howarda Williamsa, uz baritona Najbauera Lóránta, dolaze k nama u Osijek na uvećati radost blagdanskog razdoblja kroz glazbu.

U suradnji generalnog konzulata Mađarske u Osijeku i župne crkve sv. Petra i Pavla apostola u Osijeku, koncert je dobrotvornog karaktera i namijenjen je prikupljanju sredstava za školovanje učenika mađarske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj, za daljnje školovanje u Hrvatskoj.

Donacije prema svojim mogućnostima možete uplatiti na žiro račun crkve sv. Petra i Pavla u Osijeku HR66 23400091110112049, uz posebnu naznaku "STIPENDIJA" . 

 

Subota, 17. prosinca 2022. / 19.30 sati
Konkatedrala Sv. Petra i Pavla u Osijeku

PANONSKA FILHARMONIJA
NAJBAUER LÓRÁNT bariton
FESTIVALSKI ZBOR PANONSKE FILHARMONIJE (voditelj: András Vass)
DIRIGENT: HOWARD WILLIAMS

 

Program:

Johann Sebastian Bach: Božićni oratorij – I. Kliknimo radosno (Jauchzet, frohlocket)

Giovanni Pierluigi da Palestrina: Hodie Christus natus est

William Byrd: This Day Christ Was Born

George Friedrich Händel:
Mesija-Pifa
Mesija- Glory To God

Zoltán Kodály: Adventi ének- iz francuskog misala iz XVIII. Stoljeća (Veni, veni Emmanuel)

Hector Berlioz:
Djetinjstvo Krista (L'enfance du Christ)- Bijeg u Egipat
Djetinjstvo Krista (L'enfance du Christ)- Oproštaj pastira

Arcangelo Corelli: Božićni Concerto

Wolfgang Amadeus Mozart: Vožnja saonicama

Anonymous: God Rest Ye Merry, Gentlemen (obrada Howarda Williamsa)

Ralph Vaughan Williams: Fantasia on Christmas Carols