Aktualni događaji | 13/02/23

KONCERTNI CIKLUS GRADA: Beethoven, Chopin, Skrjabin, D. Pejačević - u izvedbi pijanistice LANE GENC!

17/02/23 - 17/02/23 20:00

Koncertom pijanistice Lane Genc, u petak, 17. veljače nastavlja se Koncertni ciklus grada u Kulturnom centru Osijek. Sami biseri pijanističke literature, od Beethovenove Mjesečeve Sonate, Chopinovih Nokturna, do skladbi iz opusa naše Dore Pejačević, na koncertnom su repertoaru jedne od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica.

Lana Genc magistrirala je klavir u klasi Lovre Pogorelića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se u Beču i Bergamu pod mentorstvom uglednih svjetskih pijanista. Sa 17 godina održala je svoju prvu koncertnu turneju u Japanu, a uslijedila su brojna međunarodna gostovanja u Europi i Hrvatskoj. Godine 2016. debitirala je u Sjedinjenim Američkim Državama, svirajući recitale u New Yorku, Washingtonu i Baltimoreu.

Svirala je uz pratnju vodećih hrvatskih orkestara i ansambala: Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačkih solista, a njezin prvi nosač zvuka nagrađen je Porinom za najbolju domaću skladbu (Tonalna sonata Željka Brkanovića).

Na koncertnom repertoaru Lane Genc u Osijeku je Mjesečeva sonata Ludwiga van Beethovena, jedno od najpoznatijih i vjerojatno najdražih djela u povijesti glazbene kulture uopće. Koncert će otvoriti dvije skladbe iz opusa Iz života cvijeća hrvatske skladateljice i pijanistice Dore Pejačević čiju 100. obljetnicu smrti obilježavamo upravo ove godine. Djela Aleksandra Skrjabina, kao i Frederica Chopina koji su svoja najbolja djela pisali za klavir, pripadaju među zlatne standarde svakog pijanista, a čut ćemo ih, i uživati u njima, u interpretaciji Lane Genc u Koncertnom ciklusu grada, uz SLOBODAN ulaz.

Isti koncert, također u sklopu Koncertnog ciklusa grada, bit će održan u Našicama 16. veljače u 19 sati. Uz potporu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, putevi glazbe ovaj put vode u Našice. U svečanom ambijentu salona hotela Park, u gradu Dore Pejačević, Lana Genc održat će koncert na čijem su koncertnom repertoaru i Dorina djela.

Koncerti se održavaju u sklopu Koncertnog ciklusa grada te je ulaz na oba koncerta, u Našicama 16. veljače, i Osijeku 17. veljače, slobodan.

Koncertni ciklus grada
Petak, 17.veljače/20.00 sati
Kulturni centar Osijek

LANA GENC, klavir

Program:

Dora Pejačević: Iz " Života cvijeća "
Ljubica
Visibaba
Ludwig van Beethoven: Sonata op. 27 br. 2 u cis-molu, Mjesečeva sonata
Aleksandar Skrjabin: 4 Morceaux
Aleksandar Skrjabin: Poème Tragique
Frédéric Chopin: Nokturno u cis - molu, op. 27, br. 1
Frédéric Chopin: Nokturno u Des - duru, op. 27, br. 2
Frédéric Chopin: Balada br. 1 u g molu