Aktualni događaji | 06/12/22

KONCERT ZA PEDALPIANO u izvedbi pijanista ROBERTA PROSSEDA!

07/12/22 - 07/12/22 19:00

Talijanski institut za kulturu, u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kulturnim centrom Osijek, u Osijek dovodi talijanskog pijanista Roberta Prosseda koji će ovu srijedu, 7. prosinca, s početkom u 19.00 sati održati jedinstven koncert koji se ne viđa često, a još rjeđe čuje - Koncert za pedalpiano.

Kad se spoji zvuk dva klavira, glazba Mozarta, Schumanna i Gounoda, vješti klavirski prsti talijanskog pijanista Roberta Presseda s umijećem sviranja na dva klavira istodobno- dobijete Koncert za pedalpiano, i to u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek.

Pedal Piano instrument je obožavan od strane velikana glazbe Mozarta, Schumanna i Alkana koji su skladali za njega, ali biva zaboravljen početkom 19. stoljeća. Koncertno uskrsnuće doživio je klavirskim umijećem pijanista Roberta Pressede koji je ponovno otkrio taj instrument i obnovio čitav klavirski repertoar za njega.

Ovog "double deckera" među klavirima, kako ga nazivaju , zbog specifičnosti slaganja, krasi gotovo ahitektonska kvaliteta, ali i posebno bogatstvo zvuka.

Roberto Prossedo talijanski je klasični pijanist. Godine 2011. Prosseda je prvi put održao koncert na pedalnom klaviru, izvevši Koncert za pedalni klavir Charlesa Gounoda, u verziji za moderni instrument, što je bila svjetska premijera. Prossedo redovito nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, snimio je brojne nosače zvuka za prestižne diskografske kuće, a u krugovima stručnjaka slovi kao jedan od vodećih svjetskih interpreta glazbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Glazbena kritika superlativima je ocijenila i Prossedine interpretacije skladbi Mozarta, Schuberta i Chopina, kao i njegovu posvećenost vraćanju pedalnog klavira i obnovu repertoara za taj zaboravljeni instrument na koncertne pozornice.

Nakon koncerta u Lisinskom, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kulturnim centrom u Osijeku, poziva vas u srijedu, 7.prosinca s početkom u 19.00 sati na ovaj jedinstveni koncert. Ulaz je slobodan.

Program: 
Wolfgang Amadeus Mozart
Fantazija za glasovir u d-molu, KV 397 (385g)
 
Andrea Morricone
Hommage à JSB
 
Wolfgang Amadeus Mozart
Fantazija za glasovir u c-molu, KV 475
 
Robert Schumann
Četiri skice za pedalni glasovir, op. 58, br. 1, 2 i 3
 
Charles Gounod
Adagio i Scherzo iz Koncerta za pedalni glasovir u Es-duru
 
Charles-Valentin Alkan
Tri molitve za glasovir, op. 64, br. 1, 3 i 5
 
Franz Liszt
Fantasia quasi Sonata za glasovir u d-molu