Aktualni događaji | 17/08/23

Književne večeri OLJK-a: VLASTA GOLUB o svom najnovijem romanu "RITAM ODLAZAKA"

23/08/23 - 23/08/23 19:00

Književne večeri OLJK-a u srijedu, 23.kolovoza predstavit će virovitičku autoricu i glumicu Vlastu Golub s kojom u ugodnom ambijentu Lapidarija Muzeja Slavonije razgovaramo o njezinom najnovijem romanu “Ritam odlazaka”.

U romanu “Ritam odlazaka” objavljenom u izdanju Disputa ove godine,  Vlasta Golub bavi se ženskim sudbinama u provincijskoj sredini. Njihovi se odnosi isprepliću kako radnja romana odmiče, a strog patrijarhalni odgoj i uvjeti odrastanja u siromaštvu nepovratno utječu na živote i odluke četiriju glavnih junakinja. Sputane različitim pritiscima i očekivanjima okoline, te su junakinje u neprestanoj borbi između pokoravanja i oslobođenja.

Vlasta Golub članica je glumačkog ansambla “Kazališta Virovitica”  u kojem je ostvarila preko osamdeset uloga u svojoj tridesetogodišnjoj glumačkoj karijeri. No, usprkos i pored toga, u Vlastinom slučaju niti diploma kroatistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu nije ostala neiskorištena. Prije “Ritma odlazaka” čitateljska publika imala ju je prilike upoznati kroz romane za djecu i mlade “ O ljubavi, spletkama, i svemu pomalo”, “Eva, mala žena” i “Pauline mačke”. Na Hrvatskom radiju su joj 2021. godine izvedene dvije radiodrame: „Ništa se nije moglo učiniti“ i „Čovjek u kožnom mantilu“, a hvaljena je i njezina kazališna drama “Šuplje kosti”

Vlasta Golub žena je koja ima što za reći, a u srijedu, 23. kolovoza s početkom u 19.00 sati u Lapidariju Muzeja Slavonije u sklopu Osječkog ljeta kulture razgovaramo s njom, o njoj i njezinom najnovijem romanu “Ritam odlazaka”.