Aktualni događaji | 03/07/24

Književne večeri OLJK-a: Večer poezije TINA UJEVIĆA

05/07/24 - 05/07/24 21:00

Književne večeri 24. OLJK-a u petak, 5.7. u 21.00 sat na Krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek započinjemo pjesničkom večeri u kojoj će pjesme Tina Ujevića čitati glumci zagrebačkog Teatra Rugantino. Ulaz je slobodan. Ulaznice nisu potrebne.

Zagrebački Teatar Rugantino nositelj je poetskog ciklusa pod nazivom „U traganju za izgubljenom poezijom“ čiji glumci,  kroz format pjesničkih večeri predstavljaju, čitaju, interpretiraju, (re)otkrivaju i podsjećaju na poeziju i pjesnike vrijedne „traganja“ i ponovnog pronalaženja“.   

U sklopu Književnih večeri 24. OLJK-a  održat će pjesničku večer posvećenu velikom hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću, a zašto baš njemu, otkrivaju riječi izbornika ovog poetskog ciklusa Miljenka Jergovića:
„ Osim što je, vjerojatno, pjesnik s najmarkantnijim i najostvarenijim djelom u ukupnoj hrvatskoj književnosti, Tin Ujević je, uz Miroslava Krležu, i nesumnjivo najvažniji jezikotvorac i jezikoslovac hrvatskoga jezika. Ujević i Krleža su, barem u dvadesetom stoljeću, očevi hrvatskoga književnog jezika. I barem stričevi tog jezika u ukupnim njegovim socijalnim, komunikacijskim i govornim moćima.

Temperamentom, on je dijete svoga doba, pripadnik generacije koja je stasavala pred strašno dvadeseto stoljeće, koje će započeti Prvim, a nastaviti se Drugim svjetskim ratom. Kroz njega su, i uz njega, prošle sve mode: političke, ideološke, revolucionarne, avangardne… Kod Ujevića je sve to, ili većina toga, upisano u njegovu poeziju. U svojim je pjesmama on pjevao o onome što ga je nosilo kroz život i kroz sva kolektivna i osobna ludila njegova vijeka.

Tin Ujević bio je sin krša i Zabiokovlja, dijete Mediterana, Brača, Splita i Spljeta, dijete Dalmacije, u ukupnosti njezinih čulnih prisutnosti. Istodobno, međutim, isti taj Tin Ujević, već u sljedećem ciklusu, u sljedećoj pjesmi, budućnošću je zaluđeno čeljade s asfalta. Najgradskiji, najurbaniji naš veliki pjesnik. U njegovim pjesmama trube automobili, zvone tramvaji, dišu duboko njegovi gradovi, među kojima tri velika: Beograd, iz kojeg je protjeran policijski, Sarajevo, iz kojeg ga je protjerala zima, Zagreb, u kojem je dočekivao smrt.“

Program pod nazivom „U traganju za izgubljenom poezijom“  - posvećen Tinu Ujeviću u sklopu Književnih večeri Osječkog ljeta kulture izvode renomirani hrvatski glumci: Zijad Gračić, Dubravka Ostojić, Filip Vidović, Luka Dragić, Mirta Zečević, Rafaela Tassotti Buđen te Gordana Gadžić okupljeni u zagrebačkom teatru Rugantino. Ulaz slobodan.