Aktualni događaji | 05/09/22

Književna večer OD MOJSIJA DO KOŠERA s Paulom Rem!

09/09/22 - 09/09/22 18:00

U petak, 9. rujna u sklopu Mjeseca židovske kulture u Kulturnom centru Osijek s početkom u 18.00 sati održat će se Književna večer s književnicom i komunikologinjom Paulom Rem pod nazivom „ Od Mojsija do Košera – elementi židovstva u hrvatskoj književnosti“.

Saznajte što imaju zajedničko – Kranjčevićev Mojsije, Marulićeva "Judita", Krležine Zastave, Špišićev Košer, Stojevićeve Balade o Josipu i Ćurićevo Vrijeme snova? Sve ove knjige važne su za hrvatsku književnost. Ljubavni triler Košer odvodi nas u današnji Izrael, zbirka priča Vrijeme snova teleportira u Đakovo s kraja 19. stoljeća, kada su Židovi i kršćani zajedno doprinosili kulturi grada, a Krucifiks nas vraća u razdoblje nastanka Baščanske ploče. Ako prijeđemo granice države, možemo promotriti i kabalistički fantasy-roman San o ljubavi i smrti Filipa Davida ili distopijsku Atlantidu Pekića. U svim ovim tekstovima pronalazimo biblijske elemente. Židovski Tanakh čini osnovu moralno-etičkog sustava naše civilizacije, a važnost Biblije za kolektivni identitet pogotovo je vidljiva u slavenskim zemljama…

U glazbenom dijelu programa u petak nastupit će dječački sopran Ivan Bulić, učenik Glazbene škole Franje Kuhača uz klavirsku pratnju profesorice Ivančice Hinek.

Književna večer u sklopu Mjeseca židovske kulture s temom Obnove u umjetnosti, održat će se u petak, 9. rujna s početkom u 18 sati u Kulturnom centru Osijek. Ulaz je SLOBODAN.