Aktualni događaji | 20/10/23

KAZALIŠNI LISTOPAD u KC-u: 24.10. NOVA PRILIKA ZA POGLEDATI PREDSTAVU "STILSKE VJEŽBE"!

24/10/23 - 24/10/23 20:00

Nova izvedba predstave "STILSKE VJEŽBE" očekuje vas u utorak, 24. listopada s početkom u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek. 

U tramvaju, jedan mladić duga vrata, sa šeširom oko kojega visi uzica, kraća prepirka oko guranja s drugim putnikom.
Dva sata kasnije, na trgu, evo ga opet, razgovara s jednim prijateljem gdje mu ovaj govori da mu nedostaje jedno dugme na kaputu.

Priča prosta, gotovo nezanimljiva. Ili možda jako zanimljiva- sve je pitanje stila!

Naizgled banalna zgoda koja se dogodila u (osječkom) tramvaju br. 1 , prepričana na, ako ne baš izvornih 99, onda barem na jako puno načina, kultni tekst francuskog književnika Raymonda Queneaua, lingvističko-poetske akrobacije osječkih glumaca Selene Andrić i Dominika Karaule... -  „STILSKE VJEŽBE“ ponovno su na kazališnoj pozornici - ovaj put maloj, ali uvijek aktualnoj -  Kulturnog centra Osijek. 

O nadaleko i naširoko poznatim „Stilskim vježbama“ iz 1968. godine ne moramo puno govoriti. Ta najdugovječnija i najizvođenija predstava u režiji Tomislava Radića, u prijevodu i adaptaciji Tonka Maroevića te izvedbi Lele Margitić i Pere Kvrgića, ušla je čak i u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. U kazališnoj povijesti, sadašnjosti, a zasigurno i budućnosti, njezin je status i značaj ispisan zlatnim slovima, ili bolje rečeno, utkan posebnim zlatnim vezom.

„Stilske vježbe“ u režiji Vlaste Ramljak, produkciji Kulturnog centra Osijek te u izvedbi glumaca osječke Akademije za umjetnost i kulturu Selene Andrić i Dominika Karaule, novi su kazališni naslov na repertoaru Kulturnog centra u sezoni 2023./2024.  Aktualan koliko su (uvijek) aktualne „Stilske vježbe“ kao književni i dramski predložak, moderan koliko su ga takvim napravile nove generacije (osječkih) glumaca, osječki koliko i osječki tramvaj, zanimljiv koliko i svevremenski tekst Raymonda Queneaua koji u kazalište, gotovo magnetskom privlačnošću, priziva  publiku kroz gotovo šezdeset dugih godina.    

IZVEDBE:Utorak, 24.10./20.00 sati/Kulturni centar Osijek