Aktualni događaji | 11/05/21

Izložba "Moj dan - život djece i mladih Roma"

17/05/21 - 03/06/21 10:00

U prizemlju Kulturnog centra Osijek od 17. svibnja imat ćete priliku pogledati izložbu "Moj dan - život djece i mladih Roma"

Kroz fotografije i video radove redateljice Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović, u produkciji kuće Fade In, upoznat ćete se s pričama o životima djece i mladih Roma. 

Video radovi nastali su na inicijativu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a koji je ujedno i organizator ove izložbe.

Kustosica izložbe, Karla Pudar, naglasila je kako se projektom želi ukazati na poziciju djece i mladih Roma u društvu, koje od vršnjaka ne razlikuju interesi ni želje već sušte nepovoljne okolnosti odrastanja te često nedostatak podrške i prilika.
Autorice u radovima dokumentaristički prate djecu i mlade Rome iz cijele Hrvatske i kroz vizuru jednog dana pričaju nam njihovu životnu priču, ali i snove, ukazujući na potrebu izjednačavanja životnih prilika, na važnost univerzalnosti ljudskih prava i zabranu diskriminacije. Kroz prikaz stvarnih priča iz vizure subjektivne percepcije vraćaju protagonistima glas, u želji da ih se čuje. Izložbom se želi doprinijeti i rušenju stereotipnih stavova, posebice onih koji posljedice siromaštva pogrešno poistovjećuju s etničkim podrijetlom.

Postav izložbe može se pogledati od 17. svibnja (ponedjeljak) do 3. lipnja 2021. godine. Od ponedjeljka do petka izložba će biti otvorena od 10:00 do 20:00 sati.

Subotom je izložba otvorena od 10:00 do 20:00 sati, a nedjeljom je zatvorena. 

Kroz šest kratkih dokumentarističkih video uradaka o životima djece i mladih nastoji se osvijestiti javnost o potrebi izjednačavanja njihovih životnih prilika s prilikama i standardom većinskog stanovništva te rušenja postojećih predrasuda o Romima.

Izložba je dio projekta Uključivanje Roma - Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I kojeg provodi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Organizacija izložbe je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.