Aktualni događaji | 06/09/22

Izložba strip radova "STRIPOVI IZ PREFIKSA" u Galeriji KAT!

10/09/22 - 02/10/22 20:00

Izložba strip-radova, radionice stripa i promocije strip – časopisa Prefiks očekuju nas u Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek od 10. rujna do 2. listopada. Ljubitelji stripa konačno će doći na svoje – tijekom čitavog trajanja izložbe u KC Osijek bit će organizirane aktivnosti koji promiču umjetnost i kulturu stripa.

U Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek, u subotu, 10. rujna s početkom u 20.00 sati bit će otvorena izložba „Stripovi iz Prefiksa“. Na izložbi će biti predstavljene odabrane table stripa iz prva dva broja časopisa Strip-Prefiks. Časopis Strip-Prefiks autorski je projekt četvero urednika i umjetnika okupljenih u udruzi Hrvatski autorski strip (HAS): Mihaele Erceg (Split), Korine Hunjak (Rijeka), Marka Dješke (Osijek) i Saše Paprića (Osijek). Časopis izlazi dva puta godišnje, a publici predstavlja recentnu domaću produkciju stripa.

Osamdeset stranica prvog broja Prefiksa, i (već) sto stranica drugog broja, samo govori u prilog bogatstvu kulture autorskog stripa u Hrvatskoj. Prefiks obuhvaća sve žanrove stripa - od fantastike, znanstvene fantastike, cyber-punka, noira, humora, satire, aktivističkog stripa, karikature i poetskog stripa.., ali donosi i intervjue s autorima, galerije ilustracija te kolumnu Stripotips sa savjetima za izradu stripova.

O nesumnjivoj kvaliteti časopisa govori i činjenica da je upravo Prefiks dobio nagradu za najbolji strip časopis na šibenskom Supertoon festivalu, redoviti je sudionik Strip festivala, čitaju ga od Osijeka preko Zagreba i Rijeke do Splita, a zahvaljujući autorima ima i međunarodnu komponentu.

Osječku izložbu u subotu, 10. rujna s početkom u 20 sati, u Galeriji Kat KC-a Osijek otvorit će osječki urednički dvojac Marko Dješka i Saša Paprić. Osim izložbe, na otvorenju će biti predstavljen novi strip-album „24-satne priče Marka Dješke“ - osam stripova nastalih na 24-satnom crtanju stripa tijekom deset godina.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Osijek, u suradnji s Kulturnim centrom Osijek, Udruga Hrvatski autorski strip osim izložbe, organizirat će i radionice stripa subotama prijepodne koje će voditi strip crtač Dražen Brkić, a subotama navečer promocije novih strip-izdanja iz produkcije Hrvatskog autorskog stripa.

Ulaz na izložbu je SLOBODAN, kao i sudjelovanje na radionicama te svim aktivnostima koje će biti organizirane u sklopu trajanja izložbe do 2. listopada. Izložbu u Galeriji „Kat“ Kulturnog centra Osijek možete pogledati svaki dan (osim nedjelje) od 10-20 sati.