Aktualni događaji | 14/11/22

HRVATSKI KOMORNI ORKESTAR otvara ovogodišnji Koncertni ciklus grada!

23/10/22 - 23/10/22 20:00

Koncertni ciklus grada u nedjelju, 23.10. započinje svoju novu koncertnu sezonu! Svečano otvorenje održat će se u nedjelju, 23. listopada u 20.00 sati koncertom Hrvatskog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Valentina Egela. Uz potporu grada Osijeka, i ove je sezone ulaz na sve koncerte u sklopu Ciklusa slobodan za sve posjetitelje željne vrhunskih koncerata klasične glazbe u našem gradu.

Koncertni ciklus grada od nedjelje, 23.10. ulazi u svoju novu, 11. po redu koncertnu sezonu 2022./2023. Nakon uspješnih koncerata Lovre Pogorelića, Martine Filjak i Monike Leskovar, Acoustic projecta, Mije Pečnik, Mateja Meštrovića…u prošloj sezoni, i u ovoj će predstaviti neka dobro poznata imena domaće klasičarske glazbene scene, ali i upoznati publiku s renomiranim solistima i ansamblima koje još nismo imali prilike ugostiti u Osijeku. Izvedba Rahmanjinovljeve Sonate za violončelo i klavir jednog od najperspektivnijih hrvatskih violončelista trenutno - Vida Veljaka, klavirski recital posvećen našoj Dori Pejačević u izvedbi osječke pijanistice s nizozemskom adresom Biljane Urban, gostovanje Splitskih virtuoza, Božićni koncert Panonske filharmonije,  međunarodni zvuk udaraljkaških instrumenata u izvedbi Percussion cluba ili poznata Beethovenova Mjesečeva Sonata u izvedbi sjajne pijanistice Lane Genc, najbolje najavljuju novu osječku koncertnu sezonu. Nastavlja se i ciklus Obiteljskih glazbenih matineja namijenjenih djeci i zajedničkim obiteljskim posjetima kulturnim ustanovama i glazbenim događanjima.

U nedjelju, 23. listopada s početkom u 20.00 sati Koncertni ciklus grada otvaramo u Kulturnom centru Osijek gostovanjem Hrvatskog komornog orkestra. Petnaest glazbenika predvođenih dirigentom Valentinom Egeleom, na osječkoj koncertnoj pozornici ponudit će „instrumentarij virtuoznosti“ i  koncertni repertoar na kojem će se naći djela Janačeka, Miletića i Čajkovskog.

Hrvatski komorni orkestar na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni djeluje od 1988., a u svojih 35 godina djelovanja ugostio je više od 600 solista i dirigenata, praizveo gotovo 100 djela hrvatskih skladatelja, snimio 6 nosača zvuka, ali i praizveo jednu operu („Jelka“, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Blagoja Berse). Orkestrom su ravnali eminentni dirigenti- od Milana Horvata, Berislava Klobučara i Igora Gjadrova do Tibora Boganyja, Vjekoslava Šuteja i Ivana Repušića.

Maestro Valentin Egel jedan je od izvrsnih mladih dirigenata „sutrašnjice“ koji trenutno obnaša funkciju šefa dirigenta HNK Ivan Pl. Zajca u Rijeci i Riječkog simfonijskog orkestra, a na koncertu u Osijeku preuzet će dirigentsku palicu Hrvatskog komornog orkestra.

Ulaz na koncert je SLOBODAN.

 

Nedjelja, 23.10.2022./20.00 sati

Kulturni centar Osijek

HRVATSKI KOMORNI ORKESTAR

VALENTIN EGEL dirigent

Program:

Leoš Janáček: Suita za gudače

Miroslav Miletić: Folklorne kasacije

Petar Iljič Čajkovski: Serenada za gudače