Aktualni događaji | 10/07/23

Gostovanje kazališne predstave S. Mrožeka: "EMIGRANTI " vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić"!

14/07/23 - 15/07/23 21:00

U petak, 14.7. i u subotu, 15.7. s početkom u 21.00 sat čak dvije izvedbe kazališne predstave „Emigranti“ vinkovačkog kazališta „Joza Ivakić“ gostuju na Osječkom ljetu kulture u prostoru osječke Barutane. Besplatne ulaznice za predstavu potrebno je preuzeti na porti Kulturnog centra Osijek.

Najistaknutije djelo poljskog redatelja Sławomira Mrożeka, i jedna od najvažnijih poljskih komedija poslijeratnog razdoblja „Emigranti“ , postavljena je u režiji Jasmina Novljakovića u vinkovačkom kazalištu „Joza Ivakić u studenom prošle godine. Dva sjajna glumca Vedran Dakić i Vladimir Andrić tumače naslovne uloge u ovoj komediji koja na duhovit način priča o političkoj zbilji tadašnjeg vremena.
Likovi AA i XX dijele sobičak u nepoznatoj zapadnoj zemlji. Obojica su emigrirali - jedan iz političkih razloga, drugi iz ekonomskih. Jedan je intelektualac, drugi običan čovjek „iz puka“. Prepirući se, maštaju o boljem životu- jedan da će napisati svoje remek - djelo, a drugi da će zaraditi puno novaca kako bi se mogao vratiti u rodno selo. Obojica sanjaju o povratku kući…

Slawomir Mrožek napisao je ovu dramu nakon vlastitog emigrantskog iskustva. U  tekst „Emigranata“ upisao je vlastitu sudbinu “dosmrtnog” emigranta. O kazališnoj atraktivnosti djela svakako govori i činjenica da je „Emigrante“ u zagrebačkom Teatru u gostima, na hrvatskim kazališnim daskama, samo godinu dana poslije praizvedbe i dvije godine poslije nastanka (1974.), režirao Tomislav Radić, a glumili su legendarni Fabijan Šovagović i Vanja Drach.

Vladimir Andrić i Vedran Dakić Emigranti su u vinkovačkoj postavi predstave koja gostuje u sklopu 23. Osječkog ljeta kulture u režiji Jasmina Novljakovića.

Besplatne ulaznice za predstavu preuzimaju se na porti Kulturnog centra Osijek (Trpimirova 2/A) od pon-sub 7-22 sata. Ulaz na predstave moguć je isključivo uz predočenje ulaznice.

OSJEČKO LJETO KULTURE
Kazališna predstava „EMIGRANTI“
Izvedbe:
Petak, 14.7./21.00 sat/Barutana
Subota/15.7./21.00 sat/Barutana