Aktualni događaji | 02/07/24

Glazbeno jazz putovanje Istrom i Mediteranom: KONCERT TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA ENSEMBLE-A

04/07/24 - 04/07/24 21:00

U četvrtak, 4. srpnja s početkom u 21.00 sat Osječko ljeto kulture vodi vas na jedinstveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom kroz prizmu suvremenog jazza s Tamarom Obrovac i njenim Transhistria ansamblom na krovu Kulturnog centra Osijek. Ulaz je slobodan.  

Interpretirajući Tamarinu unikatnu glazbu, izvanredni glazbenici njenog internacionalnog Transhistria ensemble-a, vješto i prirodno spajaju suvremeni jazz izričaj s elementima istarske i mediteranske glazbe.

Transhistria ansambl sastav je s kojim Tamara Obrovac najčešće djeluje i s kojim je snimila najviše albuma. Čine ga vrhunski glazbenici: slovenski kontrabasist Žiga Golub i hrvatski bubnjar Kruno Levačić koji je s Tamarom od samih početaka; slovenski gitarist i mandolinist Uroš Rakovec te talijanski harmonikaš Fausto Beccalossi.

Ovaj vrhunskih sastav poznat je po nevjerovatnoj alkemiji te gotovo telepatskom razumijevanju  među glazbenicima; njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument.

Ovu iznmimnu glazbenicu koja je svojim osebujnim glazbenim izričajem postala prepoznatljiva i prisutna ne samo na domaćoj, nego i na svjetskoj glazbenoj sceni, u pratnji njezinog Transhistria ansambla slušamo u sklopu 24. Osječkog ljeta kulture na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek u četvrtak, 4. srpnja u 21.00 sat, uz slobodan ulaz.

„U ovom sastavu Tamara je dobila i vrhunske studijske muzičare i idealnu koncertnu formaciju..U očuvanju drevne mediteranske tradicije kroz suvremenu improviziranu glazbu rijetki su napravili više i dobacili dalje od njenih suradnika iz Transhistrije.“ (Ilko Čulić, Express/2019.)