Aktualni događaji | 17/08/23

Glazbeni spektakl na Trgu V. Lisinskog: Koncert pijanista GERGELYJA BOGÁNYJA!

29/07/23 - 29/08/23 21:00

Za kraj srpnja Osječko ljeto kulture vodi vas u središte Tvrđe gdje će u subotu, 29.7. s početkom u 21.00 sat svoje mjesto pod svodom Trga Vatroslava Lisinskog „zauzeti“ jedinstveni klavir kakvog se ne viđa često, i jedan izvanredni pijanist čije ime i brend klavir i nosi- Gergely Bogányi.

Mađarski pijanist Gergely Bogányi stiže na Osječko ljeto kulture u subotu, 29. srpnja s početkom u 21 sat. Na Trgu Vatroslava Lisinskog održat će klavirski recital s djelima Liszta i Chopina za čiji se klavirski opus smatra jednim od najpoznatijih interpreta.

Ovaj mađarski pijanist rođen je u obitelji poznatih mađarskih glazbenika, a klavir je počeo svirati u dobi od četiri godine. Glazbeno obrazovanje stjecao je u Mađarskoj, Finskoj i SAD-u. Bogány je pobjednik brojnih međunarodnih natjecanja, među kojima se ističe zlatna medalja na jednom od najprestižnijih međunarodnih pijanističkih natjecanja Franz Liszt u Budimpešti 1996. godine. Njegova tehnička briljantnost, zajedno s dubokim umjetničkim interpretacijama najzahtjevnijih klavirskih djela, učinili su ga jednim od najcjenjenijih međunarodnih glazbenika. Redovito nastupa na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a kao solist pozivan je nastupiti s vodećim svjetskim orkestrima, između ostalih i Londonskom filharmonijom.

Prije deset godina oduševio je publiku Dubrovačkih ljetnih igara recitalom u Kneževu dvoru, a sada, zajedno s klavirom na čijoj proizvodnji i razvoju osobno radi već desetljeće i pol, stiže na pozornicu Osječkog ljeta kulture.

Nakon prošlogodišnjeg gostovanja violinista Robyja Lakatosa, još jedna svjetska zvijezda klasične glazbe stiže pred osječku publiku. Ne propustite vidjeti, čuti i uživati u izvedbi (i klaviru) Gergelyja Bogányja, uz slobodan ulaz.