Aktualni događaji | 30/08/22

FILMSKE VEČERI OSJEČKOG LJETA KULTURE: Projekcija nagrađivanog francuskog filma NASLJEDNICI !

28/08/22 - 28/08/22 20:00

Filmske večeri Osječkog ljeta kulture zatvaramo s francuskom dramom Nasljednici (Les héritiers, 2014.) ugledne francuske redateljice i producentice Marie-Castille Mention-Schaar, u Kulturnom centru Osijek, u nedjelju 28.8. u 20.00 sati. Film se prikazuje u suradnji s Francuskom alijansom Osijek.

Film je snimljen prema istinitoj priči i progovara o odnosu učitelja s tinejdžerima koji su odavno izašli iz školskog sustava.
U srednjoj školi Leon Blum u Creteilu, poznatoj po katastrofalno niskoj općoj razini znanja, đaci drugog razreda se ne pridržavaju pravila. Profesorica povijesti, gospođa Gueguen, kako bi motivirala učenike, predlaže jedan zajednički program: sudjelovanje na državnom natjecanju čija je tema povezana s pokretom otpora i deportacijama u vrijeme nacističkog sustava. Iako isprva nailazi na otpor razreda, atmosfera se brzo mijenja nakon što učenici posjete muzej posvećen tim mračnim vremenima povijesti čovječanstva i upoznaju osobu koja je preživjela koncentracijske logore. Film je zasnovan na stvarnoj priči o učiteljici koja je svojim načinom rada i pristupom uspjela motivirati učenike i promijeniti njihove živote.
Redateljica Marie-Castille Mention-Scahaar za ovaj je film dobila brojne nagrade.

Projekcija filma „Nasljednici“ održat će se u nedjelju, 28.8. s početkom u 20 sati u Kulturnom centru Osijek, u sklopu Osječkog ljeta kulture i u suradnji s Francuskom alijansom Osijek. Ulaz je SLOBODAN.  

Žanr: drama / Režija: Marie-Castille Mention Schaar / Redateljica: Marie-Castille Mention Schaar / Uloge: Ariane Ascaride, Ahmed Dramé, Noémie Merlant / Trajanje: 105 minuta