Aktualni događaji | 18/07/23

FILMSKE VEČERI OLJK-a: NAGRAĐIVANI ŠPANJOLSKI NIJEMI FILM "SNJEGULJICA"!

16/07/23 - 16/07/23 21:00

Ovu nedjelju, 16. srpnja u sklopu Filmskih večeri Osječkog ljeta kulture na krovu Kulturnog centra Osijek gledamo nagrađivani španjolski film Snjeguljica (Blancanieves, 2012.). Osebujna, moderna adaptacija svima nam poznate bajke braće Grimm smještena u Sevillu 1920 -  ih, u kojoj je Snjeguljica zapravo lijepa i vješta toreadorica, film je koji je osvojio deset prestižnih nagrada Goya, uključujući i onu za najbolji film i originalni scenarij.

Film je režirao baskijski redatelj Pablo Berger, a u njegovoj redateljskoj viziji i verziji, (snjeguljica) Carmencita je kći glasovitog španjolskog toreadora koji strada pod rogovima bika i ostaje paraliziran. Brigu o njoj preuzme zla „maćeha“ -  koristoljubiva medicinska sestra Encarna koja oca drži izoliranog u njihovom velikom raskošnom dvorcu, a svoju pokćerku Carmencitu tretira kao sluškinju. No, dok je bila mala, Carmencita je od oca naučila toreadorske vještine te bježi od kuće i pridružuje se putujućoj skupini patuljaka toreadora s kojima obilazi seoska sajmišta. Patuljci i lijepa toreadorica privuku pozornost svjetine i ona postaje slavi matador imenom Blancanieves…

„Snjeguljica“ Pabla Bergera je nijemi film, snimljen u crno-bijeloj tehnici. Priča je relocirana u Sevillu dvadesetih godina prošlog stoljeća kako bi do izražaja došla španjolska tradicija i kultura. Svojevrsni je to hommage nijemom filmu i ekranizacijama bajki braće Grimm koji nam na zanimljiv i vizualno impresivan način donosi jedinstven pogled na priču o Snjeguljici.

Film „Snjeguljica“ gledamo u sklopu Filmskih večeri Osječkog ljeta kulture, u nedjelju, 16. srpnja s početkom u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek, uz SLOBODAN ulaz (i kokice)!

Trajanje filma: 104 minute