Aktualni događaji | 03/07/24

24.OLJK: Otvorenje izložbe promicanja ženskog umjetničkog stvaralaštva "ONE SU TU"!

05/07/24 - 24/07/24 20:00

U petak, 5. srpnja s početkom u 20.00 sati u Galeriji Kulturnog centra otvara se prva od dvije velike izložbe u sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture. Riječ je o kulturno-umjetničkom projektu „ONE SU TU“   koji za cilj ima promicanje vidljivosti i raznolikosti ženskog umjetnčkog stvaralaštva. 
Izložba će biti otvorena do 24. srpnja, a ulaz na izložbu je slobodan.

Pokrenut 2020. godine u Vinkovcima pod vodstvom projektnog tima kojeg čine dvije Vinkovčanke: akademska kiparica Ana Čolaković, uz suradnju vizualne umjetnice Ive Muškić, projekt „One su tu“ se bavi istraživanjem i prikazivanjem suvremenih hrvatskih umjetnica koje svojim djelovanjem prepoznatljivo oblikuju i utječu na umjetničku scenu. Umjetnice istražuju široki spektar umjetničkog izraza kroz različite medije, uključujući crteže, slike, skulpture, grafike, fotografije, videozapise i instalacije; spajaju različite perspektive i stilove, miješaju tradicionalno i suvremeno kroz različite medije, a izložena umjetnička djela postavljaju pitanja, kritiziraju i reflektiraju aktualne teme, potičući introspekciju.

Program izložbe temelji se na javnom natječaju koji je otvoren za sve umjetnice koje djeluju na području Republike Hrvatske. Žiri čine stalne članice - voditeljica projekta, Ana Čolaković i stručna suradnica, Iva Muškić dok se treća članica, mijenja svake godine. Ove godine pridružena članica žirija i autorica predgovora je Iva-Matija Bitanga, izv. prof. art.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 5.7. s početkom u 20.00 sati u Galeriji Kulturnog centra, a izložba ostaje otvorena za posjetitelje sve do 24. srpnja u radnom vremenu Galerije KC: pon-sub 10-21 sat.

Nakon ove izložbe, a do kraja Osječkog ljeta kulture, posjetitelji će imati priliku u Osijeku vidjeti radove renomirane hrvatske akademske slikarice Dubravke Rakoci koja će svoju Samostalnu izložbu otvoriti u petak, 26.7. u Galeriji Kulturnog centra, također u sklopu 24. OLJK-a.