Vijest

CTRL ALT - novi kazališni ciklus u gradu Osijeku!

Dok radovi na uređenju zgrade Kulturnog centra u Trpimirovoj napreduju, intenzivno se radi i na provedbi već osmišljenih, ali i realizaciji nekih novih ideja. Upravo jedan takav ostvaren je usuradnji s osječkim HNK.

Htjeli smo ostvariti želje mladih da se prikazuju programi koji su njima bliski. Poigrali smo se s nazivom Ctrl Alt, gdje smo Ctrl iskoristili kao sinonim za kulturu, a Alt za alternativnu scenu - objašnjava Petra Blašković, ravnateljica drame HNK Osijek.

 „Važno je kod mladih ljudi stvoriti naviku da dramski izričaj može i njima biti zanimljiv jer postoje priče koje su njima bliske. Ovaj projekt postaje ciklus, prvi dio će biti u HNK Osijek, a drugi dio na ljeto seli u Kulturni centar Osijek- zaključila je Blašković.

Ljubitelji u alternativnu scenu imali su priliku pogledati dvije predstave. Prva je na rasporedu bila 21. siječnja, monodrama Luke Mihovilovića i Gee Gojak “Neprilagođen” u produkciji Istarskog narodnog kazališta Pula, a prikazala je probleme diskriminacije i neprihvaćanja.

Sljedećeg dana osječkoj publici predstavilo se Srpsko narodno pozorište Novi Sad s dramatičnom komedijom“ Zdrav(o) život(e)/ High life u režiji Nikole Zavišića. Predstava se bavi načinom na koji osjetimo život.

Odličan način suradnje s jednom od najvećih kulturnih institucija u Osijeku, ovim je projektom potvrdio i ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić.

 „Kulturni centar je napunio godinu dana iskustva i sretni smo što u tako malom vremenu imamo zanimljive projekte i suradnje. Osim s Hrvatskim narodnim kazalištem započeli smo suradnju i s Akademijom za kulturu i umjetnost. Tijekom ljetnih mjeseci željeli bismo ostvariti gostovanje Umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina te tri naslova bivših studenata Akademije iz Osijeka. Predstave su nastale u Osijeku, a u njima glume glumci koji ne žive u Osijeku. Zato želimo održati vezu Osijeka i njihovih umjetnika” – poručio je Majić.

Puno gledalište pokazatelj je uspješnosti manifestacije CTRL ALT, a do sljedećeg ciklusa nastavljamo raditi na novim projektima.

FOTO: Kristijan Cimer