Vijest

Barokni biser Osijeka kroz Kaleidoskop!

Osječka Tvrđa svu svoju ljepotu pokazala je na jedan novi način te svoja pročelja i zidine obojila raznim bojama. Tijekom trajanja festivala HeadOnEast u okviru Dana hrvatskog turizma svi posjetitelji ostali su oduševljeni viđenim, stoga nije ni čudno što su tih dana na društvenim platformama osvanule stotine fotografija osječkog baroknog bisera. Osim bogate gastronomske ponude kao i vina te piva, ali i brojnih domaćih proizvoda mnogima se najviše svidio Festival svjetla – Kaleidoskop. Riječ je o spoju svjetlosne umjetnosti s daškom prošlih vremena koji je Tvrđi dao novi život.

Ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić pojasnio je kako je Festival svjetla prvotno planiran za 2020. kao događaj koji će u jesensko doba novim kulturnim izričajem u Osijek privući posjetitelje.

-Zanimljiv je jer privlači nove mlade ljude ka umjetnosti, kako bi ju pratili i kako bi se s njom bavili. Zbog toga je to odličan projekt koji može usmjeriti pozornost prema kulturi koja ima razne forme, a zanimljiva je i kao način obogaćivanja života jednog cijelog grada. Dani hrvatskog turizma bili su dobra prilika pa je u okvirima manifestacije HeadOnEast, dodatnih programskih sadržaja Dana hrvatskog turizma u Osijeku, uz odobrenje svih organizatora, Kulturni centar Osijek napravio nulto izdanje ovog festivala. – kazao je Ivan Kristijan Majić.

Festival svjetla, osvijetlio je pet lokacija u Tvrđi, a koncept vizualizacija za osječki Kaleidoskop posebno je izrađen baš za Tvrđu.

-Dolazili su u Osijek i mapirali zgrade te potom posebnim tehnikama izrade dijapozitivnih vizualizacija oslikali svaku od njih. Na Trgu svetog Trojstva, poseban je pečat i uz inspiraciju iz Tvrđe, a u vizualizacijama su koristili fotografije reljefa Marka Ambruša koja je postavljena kod Vodenih vrata. Trg svetog Trojstva konceptualno je mjesto gdje smo napravili zajedničku sliku svih zgrada i svaka je dobila svoju posebnu priču. – naglasio je ravnatelj Kulturnog centra Osijek.

Svoje posebno ruho dobilo je i pročelje crkve svetog Mihovila čije svjetlo prate i djela klasične glazbe po izboru učenika Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku. Osim toga, u Kaleidoskopu je i ulaz na Trg Vatroslava Lisinskog.

-Novouređeni trg odlučili smo na poseban način uvesti u život grada tako da nas prema njemu vodi svjetlosna instalacija duge, kroz koju se može ući iz Franjevačke ulice. Na neobičan način, tako iz jednog svijeta, prolaskom kroz dugu, ulazimo u drugi i po prvi puta građani mogu vidjeti lijepo uređen Trg. – istaknuo je Majić.

Festival svjetla osvijetlio je još dvije lokacije u istočnom dijelu Tvrđe. Jedna od njih je Kazamat, a druga Vodena vrata.

-Gosti umjetnici iz Mađarske vidjeli su inspiraciju kod otkopa na obnovljenom starom ulazu u osječku Tvrđu. Osvijetljena su cijela Vodena vrata tako da je napravljena vizualna spona koja povezuje unutrašnju i vanjsku stranu Tvrđe, a u kanale u kojima sada nema vode, ali je nekada bilo, postavljeni su veliki svjetleći ljiljani čime je to posebno mjesto koje posjetitelji ne smiju zaobići kada dođu na Festival svjetla. – pojasnio je Majić dodajući da je realna slika osječke Tvrđe, stavljena u irealni svijet te je tako obogatila, osvježila i obojila grad.

Pod reflektorima Dana hrvatskog turizma i uz svjetla Kaleidoskopa, osječka Tvrđa ponudila je i Osječanima i gostima grada skriveno lice – raskoš koju čuva, bogato naslijeđe i jedinstvenu budućnost, spojene u istoj fotografiji. Lice Tvrđe koje nikoga nije ostavilo ravnodušnim.