Vijest | 03/05/21

Zoran Majstorović s arapskom lutnjom dolazi u KC Osijek

05/05/21 - 05/05/21 20:00

Zoran Majstorović – World Music koncert
Zoran Majstorović - oud, saz, kamal, gitara

U srijedu, 5. svibnja, u foyer KC Osijek stiže Zoran Majstorović sa svojom skupinom nama manje poznatih žičanih instrumenata. Riječ je o oudu - lutnji koja potječe iz Irana, kruškolika oblika s kratkim vratom. Tu je i saz - drevni iranski žičani instrument iz grupe tambura. 

Akademski obrazovan glazbenik sa zavidnom međunarodnom karijerom koristi svoj specifičan instrumentarij kako bi slušateljima dočarao putovanje kroz svjetsku glazbu te stvara sonornosti koje evociraju glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta. Ovaj vrsni improvizator kroz tu glazbu donosi i svoje osobno glazbeno naslijeđe; od tradicionalne glazbe do jazza. Kompozicije koje izvodi inspirirane su afričkom glazbom, glazbenim tradicijama bliskog i dalekog istoka, glazbom Sjeverne i Južne Amerike pa sve do hrvatske tradicionalne glazbe i istarske ljestvice. Poseban naglasak na svojim nastupima stavlja na tradicionalnu glazbu porijeklom s područja Mediterana koju kombinira s elementima improvizacije.

Zoran Majstorović hrvatski je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, kompozitor i producent. U 25 godina profesionalnog javnog nastupanja sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. U stručnom usavršavanju može se istaknuti magisterij s maksimalnom ocjenom na jazz odjelu konzervatorija "Giuseppe Tartini" u Trstu(Italija). Dobitnik je i raznih nagrada: "Status" kao najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist (dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija), "Damir Dičić" kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist (dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija), "Miroslav Sedak Benčić" kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor (dodjeljuje Hrvatsko Društvo Skladatelja). Višestruki je dobitnik nagrade "PORIN" te član HZSU-a.

Koncert Majstorovića svojevrsni je nastavak na još uvijek postavljenu izložbu "Ljudi" autora Dalibora Olujića koja pokazuje portrete ljudi iz raznih dijelova svijeta. Tako će ovaj koncert dobiti dodatnu medijsku jačinu prikazom filmova koje je Dalibor napravio tijekom svojih boravaka u Iranu, naravno uz zvuke tradicionalnih iranskih instrumenata. 

Kako zvuči gore spomenuta lutnja u izvedbi možete poslušati ovdje.

Broj mjesta na koncertu je ograničen na 50 osoba, ulaz je besplatan, a potrebno je napraviti prethodnu rezervaciju slanjem imena i prezimena putem maila: info@kulturni-centar.hr