Aktualni događaji | 24/07/23

Večer u znaku francuske kulture:projekcija filma "MOLIÈRE" uz tematsku izložbu

26/07/23 - 26/07/23 21:00

U suradnji s Francuskim institutom iz Zagreba i Francuskom alijansom Osijek, u srijedu, 26. srpnja večer u znaku francuske kulture – u Kulturnom centru Osijek održat će se projekcija filma  „Molière“ (Francuska, 2007.) uz tematsku izložbu na kojoj će posjetitelji moći doživjeti specifičan kontekst u kojem je taj francuski dramatičar djelovao te neobičan odnos koji je njegova kazališna trupa imala s francuskim dvorom.

Projekcija filma Molière počinje u 21.00 sat na krovu Kulturnog centra, a u slučaju lošeg vremena, projekcija se premješta u zatvoreni prostor (Male dvorane Kulturnog centra).

Francuski film iz 2007. godine u režiji Laurenta Tirarda radnjom nas vraća u 17. stoljeće, u vrijeme kada je najveći francuski dramatičar,  glumac i pjesnik Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Molière, živio i djelovao. Molière vodi svoju kazališnu trupu, no bankrotira i bace ga u zatvor. Srećom, njegov dug pokriva g. Jourdain, bogataš koji želi da mu pomogne uvježbati jednočinku koju je napisao kako bi zaveo lijepu mladu udovicu Célimèneu. No Jourdain je oženjen Elmireom, i ‘ugledan’ je otac dviju kćeri, pa njegovo djelo mora ostati tajno, te Molièrea predstavlja kao Tartuffea, strogoga svećenika i učitelja svoje mlađe kćeri. Tijekom boravka Moliere se zbližava s Jourdanovom zapostavljenom suprugom Elmireom.  

Trajanje filma je 120 minuta. Ulaz na projekciju filma i izložbu je slobodan.  
Projekcija filma i izložba dio su programa Osječkog ljeta kulture,ostvareni uz porpotu Francuskog instituta i Francuske alijanse Osijek.