Aktualni događaji | 29/11/21

TJEDAN IZRAELA: Koncert ansambla Quodlibet Klezmorim Zagreb

12/12/21 - 12/12/21 19:30

Kulturni centar Osijek pridružuje se obilježavanju Tjedna Izraela u organizaciji Židovske općine Zagreb koncertom Quodlibet klezmorim Zagreb ansambla u nedjelju, 12. prosinca s početkom u 19.30 sati.

23. po redu Tjedan Izraela kulturna je manifestacija koja se održava s ciljem približavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici.
Kroz raznovrsne glazbene, kazališne, filmske, književne, izložbene, kongresne i gastronomske programe publika je dobila priliku upoznati najrazličitije aspekte židovske tradicije, kao i eminentne židovske umjetnike, izvođače, goste iz Hrvatske i inozemstva.

Ansambl Quodlibet klezmorim Zagreb koji će u sklopu ovogodišnjeg Tjedna Izraela nastupiti 12. prosinca u Kulturnom centru Osijek, ansambl je koji izvodi i promovira klezmer glazbu. Klezmer je glazbena tradicija prepoznatljiva po izražajnim karakterističnim melodijama koje imitiraju širinu emocija koje može proizvesti ljudski glas. Svoje ishodište pronalazi u tradiciji aškenaskih Židova pomiješanoj s glazbenom tradicijom sredina u kojima su živjeli. Klezmer obrađuje i glazbenu tradicija tanga, koristi elemente folklora te se smatra i pretečom jazza.

Članovi Quodlibet Klezmorim Zagreb ansambla renomirani su glazbenici klasične glazbe - klarinetist Bruno Philipp i gudački kvintet u sastavu: violinisti Krunoslav Marić i Marijan Modrušan, violist Domagoj Ugrin, violončelist Adam Chelfi i kontrabasist Dinko Stipaničev. Svoju premijeru ansambl je ostvario u okviru Kulturne manifestacije Tjedan Izraela nastupima u Koprivnici i Čatežu (Slovenija) 2017. godine. Quodlibet Klezmorim Zagreb surađuje s instrumentalnim i vokalnim umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva, također sa skladateljima i glazbenim aranžerima na polju novih notnih izdanja klezmer glazbe. 

Koncert simbolično nosi naziv Magic carpet jer će upravo na njemu ovogodišnji Tjedan Izraela predstaviti praizvedbu djela Magic Carpet Concerto skladatelja Maria Korunića. Kompozicija je inspirirana vojnom operacijom Magic Carpet koju je Izrael izveo 1949. godine kada je, uz dozvolu jemenskog imama,  iz Jemena izvučeno 45.000 od 46.000 jemenskih Židova, pretežito djece, te preseljeno u Izrael. Korunić se pri komponiranju služio izvornim glazbenim temama jemenitskih židovskih zajednica koje su živjele u svojevrsnoj izolaciji i na čiju je glazbu arapska glazba imala minimalni utjecaj. Preostali program koncerta posvećen je klezmer glazbi.

Ulaz na koncert je slobodan, isključivo uz predočenje važeće COVID potvrde na ulazu.

Tjedan Izraela 2021. održat će se od 11.-23. prosinca 2021. godine na više lokacija u Zagrebu, Osijeku, a dio programa zbog epidemioloških razloga moći ćete pratiti i putem Youtube kanala. Cjelokupni program pronaći ćete na web stranici Židovske općine Zagreb.

 

Nedjelja, 12.prosinca 2021./19.30 sati
Kulturni centar Osijek

Koncert „Magic Carpet“

Quodlibet Klezmorim Zagreb
Članovi ansambla:
BRUNO PHILIPP, klarinet
KRUNOSLAV MARIĆ, violina
MARIJAN MODRUŠAN, violina
DOMAGOJ UGRIN, viola
ADAM CHELFI, violončelo
DINKO STIPANIČEV, kontrabas

Program:

  1. Mario Korunić: Magic Carpet Concerto
  2. Sergei Taneyev: Canzona za klarinet i gudače
  3. Boris Papandopulo: Mala suita za gudače - I. Praeludium (povodom 30. obljetnice smrti skladatelja)
  4. Goldene Chassene (trad., obrada Mario Korunić)
  5. Serban Nichifor: Klezmer dance
  6. Astor Piazzolla: Chiquilin de Bachin - Balada para un loco za klarinet i gudački kvintet (obrada Theo Koster)
  7. Kris Bowers: Wildest dreams - gudački kvaret iz TV drame Bridgerton
  8. Giora Feidman: CLARINETTANGO za klarinet i gudački kvintet (obrada R. Pansera / M. Makar)
  9. Rabi chaim’s dance (trad.)