Aktualni događaji | 26/06/23

SVEČANO OTVORENJE 23. OSJEČKOG LJETA KULTURE!

27/06/23 - 27/06/23 21:00

Najveća kulturna manifestacija istoka Hrvatske – Osječko ljeto kulture, započinje u utorak, 27. lipnja s početkom u 21.00 sat plesno-koncertnim nastupom „Ladom po svijetu“ najvećeg hrvatskog ansambla narodnih plesova i pjesama LADO!
U trajanju od dva ljetna mjeseca, sve do 2. rujna, 23. Osječko ljeto kulture i ove će godine građanima, turistima, svim namjernim i slučajnim prolaznicima ponuditi raznovrsne i besplatne kazališne, koncertne, književne, likovne, filmske i dječje programe na brojnim gradskim lokacijama te učiniti Osijek mjestom društvenih i kulturnih susreta tokom čitavog ljeta.

Svečano otvorenje Osječkog ljeta kulture održat će se u utorak, 27. lipnja s početkom u 21.00 sat na Trgu Vatroslava Lisinskog u Osijeku. Otvorit će ga ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske - LADO  koji će u sklopu otvorenja premijerno izvesti svoj novi program „Ladom po svijetu“. Članovi ansambla LADO povest će nas koreografijama, glazbom, ali i izvornim narodnim nošnjama kroz svjetske glazbene i plesne tradicije - od Hrvatske, preko Mađarske, Češke i Moravske, Makedonije i Rumunjske, Italije i Španjolske sve do Armenije, Brazila i Argentine. S velikih svjetskih i hrvatskih pozornica, jedan od najboljih svjetskih folklornih ansambala LADO, stiže i na onu našu, osječku, otvoriti 23. Osječko ljeto kulture.

Ulaz na svečano otvorenje OLJK-a je slobodan i otvoren za sve posjetitelje, bez prethodne najave.

23.Osječko ljeto kulture odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a program je ostvaren uz potporu Grad Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije te Turističke zajednice grada Osijeka. Za realizaciju i ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture zadužen je Kulturni centar Osijek. Programi će se odvijati na 15 gradskih lokacija, uz sudjelovanje svih kulturnih ustanova u gradu: Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Muzeja Slavonije Osijek, Muzeja likovnih umjetnosti, Gradskih galerija Osijek, Galerije Knifer, Državnog arhiva u Osijeku, Arheološkog muzeja Osijek te Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

OLJK će i ove godine imati međunarodne programe ostvarene u suradnji s Francuskim institutom i Veleposlanstvom kraljevine Maroko te Institutom Liszt iz Zagreba.

Najavljujemo osječko ljeto ispunjeno kulturnim događanjima i pravu dozu kulturnog osvježenja od 27. lipnja sve do 2. rujna 2023.