Aktualni događaji | 28/06/23

SVEČANO OTVORENJE 23. OSJEČKOG KULTURE UZ SANDRU BAGARIĆ I ĐANIJA STIPANIČEVA!

28/06/23 - 28/06/23 21:00

Zbog najave lošega vremena odgođen je plesno-koncertni nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO kojim se u srijedu navečer trebalo otvoriti 23. Osječko ljeto kulture, izvijestio je Organizacijski odbor OLJK-a na konferenciji za novinare.
U ime Organizacijskog odbora govorio je Ivan Kristijan Majić, koji objasnio je kako je riječ o nacionalnom, profesionalnom i jedinom folklornom ansamblu koji svoj umjetnički kompleksan program izvodi u vrlo striktnim okolnostima te u iznimno vrijednim, originalnim narodnim nošnjama.

– Jučerašnje vremenske projekcije činile su se vrlo dobre i pogodne za večernje izvođenje koncerta, ali sama priprema koncerta, koja traje nekoliko sati i koja podrazumijeva iznošenje višemilijunskog nacionalnog blaga, odnosno narodnih nošnji, neizvediva je u ovim okolnostima. Ne možemo osigurati na vanjskom prostoru uvjete u kojima smijemo s kostimima LADA izaći na otvoreno i pripremiti večerašnji koncert – izvijestio je Majić.

S obzirom na visoki rizik, odlučeno je najavljeni program zamijeniti drugim, stoga će na večerašnjem otvorenju na Trgu Vatroslava Lisinskoga u 21 sat nastupiti sopranistica Sandra Bagarić i Đani Stipaničev uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića.

– U cijelom onom svečanom ambijentu, koji smo tjednima pripremali za otvorenje Osječkog ljeta kulture, zaista ćemo na lijep način uz zanimljiv program OLJK i otvoriti. Već u ovome trenutku tražimo alternativne termine za nastup Lade. Žao nam je, ali riječ je o programu koji je velik i raskošan i, ako ga ne napravite na adekvatan način, zapravo niste u to trebali ni ulaziti. Mislimo da je puno bolja odluka da nađemo jedan termin u kojem će taj program za sve građane Osijeka i sve posjetitelje Osječkog ljeta kulture biti na pravi način izveden, da svi na njemu mogu sudjelovati i da se pokaže puni raskoš njihove nove premijere, programa ”Ladom po svijetu” – dodao je Majić.

Podsjetimo, Osječko ljeto kulture, najveća kulturna manifestacija istoka Hrvatske, trajat će dva mjeseca, sve do rujna 2023. Osječko ljeto kulture i ove će godine građanima, turistima, svim namjernim i slučajnim prolaznicima ponuditi raznovrsne i besplatne kazališne, koncertne, književne, likovne, filmske i dječje programe na brojnim gradskim lokacijama te učiniti Osijek mjestom društvenih i kulturnih susreta tokom čitavog ljeta.

23.Osječko ljeto kulture odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a program je ostvaren uz potporu Grad Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije te Turističke zajednice grada Osijeka. Za realizaciju i ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture zadužen je Kulturni centar Osijek.

Programi će se odvijati na 15 gradskih lokacija, uz sudjelovanje svih kulturnih ustanova u gradu: Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Muzeja Slavonije Osijek, Muzeja likovnih umjetnosti, Gradskih galerija Osijek, Galerije Knifer, Državnog arhiva u Osijeku, Arheološkog muzeja Osijek te Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. OLJK će i ove godine imati međunarodne programe ostvarene u suradnji s Francuskim institutom i Veleposlanstvom kraljevine Maroko te Institutom Liszt iz Zagreba.

Ulaz na svečano otvorenje 23. Osječkog ljeta kulture uz najljepše arije i omiljene evergreene u izvedbi hravtske pjevačke dive Sandre Bagarić i tenora Đanija Stipaničeva je SLOBODAN! Vidimo se u 21.00 sat na Trgu Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi!