Aktualni događaji | 22/08/23

PRIZORI S LJETOVANJA - Izložba pod svodovima Državnog arhiva u Osijeku

24/08/23 - 24/08/23 19:00

Državni arhiv u Osijek već tradicionalno za Osječko ljeto kulture priređuje izložbu pod svodovima Arhiva, a u četvrtak, 24. kolovoza s početkom u 19.00 sati zajedno ćemo otvoriti i ovogodišnju tematsku izložbu - PRIZORI S LJETOVANJA. Državni arhiv u Osijeku odabrao je iz svog fundusa set fotografija koji predstavlja ljetovanje u punom smislu riječi, kao povijesni i društveni fenomen zabilježen i sačuvan u  fotografijama (i sjećanjima) građana,ali i u povijesti Grada. Doprinos je to Državnog arhiva u Osijeku 23. Osječkom ljetu kulture.

Još polovicom 19. stoljeća oblikovao se trend odlaska na more, rijeke ili jezera sa svrhom hedonističkog uživanja, ali s naglaskom na blagotvorni utjecaj svježeg morskog ili planinskog zraka i dobrobiti morske, riječne ili jezerske vode na zdravlje čovjeka.

Pedesetih i šezdesetih godina učvrstio se pojam ljetovanja kao vremena u kojem se objedinjuje odmor, kupanje, sunčanje, sportske aktivnosti, uživanje u hrani i piću uz popratna društvena i kulturna zbivanja. Tada se koristio za izlete i turistička putovanja, a u Europi se uvriježio običaj da se na godišnji odmor odlazi u srpnju i kolovozu, koji su najtopliji mjeseci godine, te kada je u većini zemalja ljetni školski praznici za djecu.

Koncept godišnjeg odmora u modernom smislu riječi potječe iz 20. stoljeća kada su industrijalizacija i urbanizacija omogućili stvaranje srednje i radničke klase, koja si je mogla priuštiti godišnji odmor u klimatski odabranim mjestima, a koji je dotada bio dostupan isključivo imućnijim slojevima društva.

Državni arhiv u Osijeku odabrao je iz svog fundusa set fotografija iz Zbirke fotografija HR-DAOS-2035, serija Skupni spontani (vanjski) portreti. Za postav izložbe zaslužan je Dražen Kušen, a izložke je odabrala Erika Žilić-Vincetić.

Otvorenje Izložbe pod svodovima, uz slobodan ulaz i obilazak, održat će se u četvrtak, 24. kolovoza s početkom u 19.00 sati ispred Državnog arhiva u Osijeku. Izložba će biti otvorena i tijekom rujna.