Aktualni događaji | 18/09/23

Predstavljanje novog romana "ROGUS" osječke književnice Ivane Šojat!

31/08/23 - 31/08/23 19:00

Osječka književnica, autorica brojnih romana, i dobitnica jednako brojnih književnih nagrada, u sklopu Osječkog ljeta kulture predstavit će svoj novi roman ROGUS netom objavljen u izdanju Frakture, a o njemu, i s njom osobno, razgovarat ćemo u četvrtak, 31. kolovoza s početkom u 19.00 sati u Arheološkom muzeju u Osijeku.  

Nakon Zmajeva koji ne lete, Unterstadta,  Ničijih sinova, Jom Kipura, Ezana, Štajgi ili put(a)u maglu, Oblaka čvoraka, Emeta i drugih priča…, pa prošlogodišnjeg romana Sama, Ivana Šojat već ove godine dovršila je i svoj novi naslov, povijesno smješten u područje Osijeka, u davnu 1748. kada je u Gornjem gradu, tadašnjoj Gornjoj varoši, gorjela lomača, a u njoj - „vještica“.

Ivana Šojat vodi nas u neka davna vremena našega grada. Povijesne knjige pamte povijesno ujedinjenje tri gradske cjeline: Gornjeg grada, Donjeg grada i Tvrđe u grad Osijek koji i kakav danas poznajemo, a roman "Rogus" vodi nas u manje poznata društveno  -povijesna zbivanja (točno) 38 godina prije. Kroz roman, autorica problematizira pitanje položaja žena u društvu te i ovaj put, maestralno izabire vrijeme, mjesto i način kroz koja će se ta pitanja aktualizirati.     

U „Rogusu“, mlada osječka arheologinja Angelina Pavković na životnoj je prekretnici: obožava svoj posao, ali sve drugo postalo je kolotečina. Svjesna je da dalje ovako ne ide. Žarko želi upisati doktorat, a sa svojim partnerom, perspektivnim fizičarem Jakovom, nikako da pronađe zajednički jezik. Kada na jednom osječkom lokalitetu otkrije mjesto gdje su spaljivali vještice, život joj se okrene naglavce. Zainteresira je slučaj prezimenjakinje joj Anice Pavković, posljednje spaljene vještice u Osijeku 1748-e…
"Ivana Šojat u Rogusu fascinantno spaja dva svijeta, dva Osijeka, suvremeni i barokni, te pripovijeda o ženama koje se i danas kao i prije gotovo tristo godina jednako bore za svoje pozicije u muškom svijetu. Junakinje Rogusa stvarne su u svojim strahovima, kao i u svojoj snazi da izdrže najokrutnija mučenja i pobijede smrt, kao posljednja “vještica”, te da se izbore za sebe, svoje snove, ljubav i strast poput Angeline."stoji u predgovoru izdanju.

Književne večeri OLJK-a predstavljaju roman ROGUS i njegovu autoricu Ivanu Šojat u četvrtak, 31. kolovoza s početkom u 19.00 sati u Arheloškom muzeju u Osijeku. Uz spisateljicu, na predstavljanju će o knjizi govoriti urednik izdanja Seid Serdarević, a promociju će moderirati Saša Drinić. Ulaz je slobodan.