Aktualni događaji | 19/10/21

Otvorenje izložbe "MIROVNI AKTIVIZAM DEVEDESETIH I DANAS"

22/10/21 - 29/10/21 19:00

U petak, 22. listopada s početkom u 19:00 sati u Kulturnom centru Osijek bit će otvorena izložba pod nazivom "Mirovni aktivizam devedesetih i danas" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava i DKolektiva- organizacije za društveni razvoj.
Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 29. listopada u Kulturnom centru Osijek.

Ove godine obilježavamo 30. obljetnicu Antiratne kampanje Hrvatske osnovane u srpnju 1991. godine. Tim povodom, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) i DKolektiv - organizacija za društveni razvoj organiziraju izložbu pod nazivom "Mirovni aktivizam devedesetih i danas".

Izložba tematizira značenje mira i mirovnog aktivizma devedesetih, ali i 30 godina nakon. Kroz fotografije i izjave članica i članova Antiratne kampanje Hrvatske te aktivistkinja i aktivista rođenih nakon razdoblja devedesetih, izložba omogućuje razmjenu iskustava dvaju generacija mirovnih aktivistkinja i aktivista. Na eksponatima izložbe kao i u svakodnevnom djelovanju, ove dvije grupe vode razgovor o nasljeđu mirovnog i antiratnog aktivizma devedesetih, mogućnostima neformalnog obrazovanja, mirovnim metodama i vještinama, mirovnom radu u političkoj areni, potencijalu dijaloga i mirnog rješavanja sukoba te motivaciji za mirovnjački doprinos.

Cilj “Mirovnog aktivizma devedesetih i danas” je sačuvati sjećanje na one među nama koji su u najteža vremena aktivno i predano nastojali sačuvati i održati mir, ukazati na kontinuitet mirovnog rada od devedesetih do danas, prepoznati sličnosti i razlike među generacijama u poimanju mirovnog doprinosa tijekom i nakon ratovate inspirirati na aktivan doprinos društva i pojedinaca u čuvanju i stvaranju mira.

Autori izložbe su: Nikica Torbica (DKolektiv) i Branka Vierda (YIHR).

Izložba je za posjetitelje otvorena u Kulturnom centru Osijek od 22. do 29. listopada. Ulaz na izložbu je slobodan.

Financijski podržavatelj izložbe je National Endowment for Democracy (NED)