Vijest | 14/07/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: SF Izložba TOMISLAVA BUNTAKA-selekcija velikih formata "LOST IN SPACE"

15/07/22 - 30/07/22 20:00

Tomislav Buntak, autor je SF izložbe „ Lost in space “ koja će u petak, 15.7. s početkom u 20.00 sati biti službeno otvorena u Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek.

Tomislav Buntak važno je ime hrvatske likovne scene -  predsjednik je HDLU-a, najvećeg hrvatskog udruženja likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istodobno, Buntak je i jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih slikocrtača, ali i crtača slike, čiji velik dio opusa povjesničar umjetnosti Željko Marcijuš označava pojmom čudesnog u umjetnosti. Upravo taj Buntak svoje će crteže izložiti u Osijeku.

Dio izložbe „Lost in space“- stripovski povezanih slikocrteža na papiru, izložene 2019. u Kabinetu grafike HAZU-a u Zagrebu, bit će predstavljen u Osijeku. Izložba je otvorena za posjetitelje od 15. srpnja, u Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek, od pon-sub od 10-20 sati.

O IZLOŽBI:

„Autorove vizualizacije, poput samog crtača, sazdane su od imaginacije, fantazije, koncentracije, fokusiranosti i vještine. (…). Vidimo sublimiranu Buntakovu SF viziju utemeljenu na zapadnom poimanju umjetnosti i njezinih osnovnih prikazivačkih načina te varijacija koje počivaju na varci oka, kao i odmacima od njih; uprizorenu dvodijelno-trodijelnim crno-bijelim slikosjenčanjem, totalnim zagušenim kadrom, kao i raznolikim modulacijama – crtkanjem ispunjenih povezanih obličja, ovdje muških i ženskih astronauta u opuštenoj svemirskoj igri. Podmorje je preobraženo u kozmički ocean, gdje su istezanja i izrastanja u pravocrtnim i dijagonalnim smjerovima relativizirana simulacijom bestežinskog stanja. Za Buntaka uobičajena flora i fauna transformirana je u organičke hibridne letjelice, organsko-mehaničke strojeve koji odaju univerzalno prapočelo bioloških praoblika, autorove verzije izumiteljstva pretočene u hibridni konstrukt.“

Iz predgovora Željka Marciuša

 

Autor fotografije Tomislava Buntaka: Marko Prpić/Pixsell