Vijest | 12/07/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: OSIJEK ČITA KRLEŽU

13/07/22 - 13/07/22 20:00

Književne večeri u sklopu Osječkog ljeta kulture započinjemo posvetom najvećem hrvatskom piscu 20. stoljeća, Miroslavu Krleži. Osijek čita Krležu u srijedu, 13. srpnja 2022. godine s početkom u 20.00 sati u Dvorištu HAZU-a.

Raznovrstan književni opus, lik i djelo Miroslava Krleže prati nas od najranijeg obrazovanja -od „mrskih“ lektira poput Povratka Filipa Latinovicza, Balada Petrice Kerempuha do Barake Pet be. Krleža nas prati i dalje kroz život- čitava kazališna, književna, likovna, filmska kultura uvijek iznova pronađe inspiraciju u velikom i snažnom krležijanskom opusu i njegovu poimanju ili barem propitivanju društva i svijeta. Gospoda Glembajevi, U agoniji, Leda... stalni su postav na kazališnim repertoarima, a u književnim kuloarima i dalje se pamte i prepričavaju, i na taj način živima drže -  njegove opaske, ulomci i stihovi.

U ambijentu Dvorišta HAZU-a, glumica Antonia Mrkonjić i književnica Ivana Šojat čitat će Krležu i potaknuti vas da ga i vi (pro)čitate, povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković otkrit će vam i neke manje poznate detalje o prisutnosti i utjecaju Krleže u Osijeku, a o Krleži pričat ćemo i kroz glazbu s Trajkom Iljkovskim na harmonici.