Vijest | 15/07/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: Monodrama "A POOR PLAYER" Filipa Krenusa

16/07/22 - 16/07/22 20:00

U sklopu kazališnog programa 22. Osječkog ljeta kulture bit će izvedena monodrama na engleskom jeziku „A poor player“ (Bijedni glumac) osječanina s londonskom adresom Filipa Krenusa. 

S dubrovačke i londonske na osječku pozornicu, s prestižnih shakespereanskih i dubrovačkog Midsummer Scene Festivala na Osječko ljeto kulture, ova monodrama ili, kako ju autori predstave, Filip Krenus i Sean Aita, vole nazvati – melankomedija, posveta je glumačkom životu i bavi se tematikom glumačkog zvanja; putujućih glumaca koji su se u 17. stoljeću kretali i lutali svijetom.  Autori Filip Krenus i Sean Aita, koji ujedno potpisuje i režiju, su stvarnog glumca Johna Chappella, gotovo potpuno nepoznatog u svoje vrijeme, prebacili u Dubrovnik, kamo stigne greškom nakon što se kazališta u Londonu naprasno zatvore zbog kuge. U Dubrovniku on, tijekom i nakon nama sada itekako poznate karantene, propituje glumački život i svrhu svog zanata. Predstava je naslov dobila po stihu iz Macbetha: Život je samo lutajuća sjena; bijedan glumac što se šepiri i uzrujava na pozornici svoj sat, a zatim se o njemu više ne čuje.

U tekst drame su utkani Shakespearovi citati, a u samu izvedbu mnoge njegove dramske situacije. Predstava se bavi nekim davnim vremenom, ali s mnogo suvremenih referenci.  Filip Krenus nas maestralno vodi kroz (životnu) priču koja iz farsične energije često odvede u sjetu, ali i obrnuto.

U prekrasnom ambijentu osječke Barutane, predstava će se održati u subotu, 16.7. s početkom u 20 sati. Monodrama je na engleskom jeziku. Ulaz je SLOBODAN. Besplatne ulaznice preuzmite na porti Kulturnog centra Osijek u petak i na dan predstave, od 8-22 sata.