Vijest | 04/07/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: Koncert HRVATSKOG GITARSKOG KVARTETA

04/07/22 - 04/07/22 21:00

Osječko ljeto kulture, nakon spektakularnog otvorenja, nastavlja s programskim poslasticama. U ponedjeljak, 4. srpnja s početkom u 21 sat u prekrasnom ambijentu Dvorišta HAZU-a u osječkoj Tvrđi, koncert će održati  Hrvatski gitarski kvartet.


Sastavljen od četiri gitaristička virtuoza: Zorana Dukića, Petrita Çekua, Maroja Brčića i Tvrtka Sarića, ovaj sastav koji zajedno djeluje od 2016. godine, spoj je iskustva i mladosti, kontinuirane glazbene izvrsnosti svakog člana pojedinačno i njihove glazbene sinergije.

Poznati hrvatski gitarist Zoran Dukić već je osvojio svjetske pozornice i nastupao u najpoznatijim koncertnim dvoranama svijeta poput Carnegie Halla (NY), Čajkovski u Moskvi i Concertgebouw u Amsterdamu. Svojom superiornom virtuoznošću i glazbenom suverenošću potaknuo je mnoge skladatelje da mu posvete svoja djela. Petrita Çekua osječka se publika veseli ponovno vidjeti nakon solističkog koncerta koji je održao u sklopu Koncertnog ciklusa grada. Ovaj sjajni mladi glazbenik već ima čitav gitarski svijet pod svojim gitarističkim prstima i svojom glazbenom genijalnošću i nenametljivim stilom, a opet besprijekornom tehnikom sviranja osvaja publiku daleko izvan granica Hrvatske. Maroje Brčić poznati je gitarist i pedagog koji je odgojio brojne generacije budućih mladih gitarista, baš kao i Tvrtko Sarić. Uspješni, aktivni i traženi kao gitarski solisti, iskustva ostvarena i stečena u bogatim glazbenim karijerama prenose kao glazbeni pedagozi, profesori, kulturni djelatnici i promotori izvrsnosti hrvatske kulture.

Koncertni program Kvarteta obuhvaća gotovo sve glazbene epohe, a poseban naglasak stavljaju na izvedbe i praizvedbe skladbi hrvatskih skladatelja.

Na koncertu u Osijeku izvest će koncertni program na kojem će se naći skladbe Piazzolle, Vivaldija, Boccherinija, Prokofjeva, ali i one hrvatskih skladatelja Juranića i Miletića.

Koncert je dio 22. Osječkog ljeta kulture.
Ulaz na koncert SLOBODAN!

OSJEČKO LJETO KULTURE
Ponedjeljak, 4.7.2022. /21.00 sat

Dvorište HAZU, Tvrđa Osijek / Ulica F. Kuhača 29


HRVATSKI GITARSKI KVARTET
ZORAN DUKIĆ
PETRIT ÇEKU
MAROJE BRČIĆ
TVRTKO SARIĆ

Program:

Luigi Boccherini (obr. Jeremy Sparks): Fandango, G. 448

Antonio Vivaldi: Largo iz Koncerta za violinu, RV 297 (Zima)

Astor Piazzolla (obr. Krešimir Bedek): Invierno Porteño (Zima)

Miroslav Miletić: Suite du bourdon
Prélude
Aria
Alla Gavotte
Dialogue
Finale


Sergej Prokofjev (obr. Tvrtko Sarić): Dva stavka iz Suite Romeo i Julija, op. 75
Scène
Montecchi e Capuleti

Zoran Juranić: Bagatelle za kućnu upotrebu
Mosso
Allegretto - Omaggio a Nino Rota
Andante molto comodo
Vivace

Astor Piazzolla (obr. Thomas Fellow): Concerto para Quinteto