Vijest | 18/07/22

OSJEČKO LJETO KULTURE: GospOUdin NOUbadi otvara Reviju predstava SAŠE ANOČIĆA

17/07/22 - 07/08/22 20:00

Hommage prerano preminulom redatelju i glumcu Saši Anočiću njegov će grad odati Revijom njegovih predstava u sklopu ovogodšinjeg Osječkog ljeta kulture. Hrvatsku je kazališnu i filmsku umjetnost i kulturu obogatio nizom predstava i filmova koji su tokom brojnih izvedbi stekli kultni status. Kauboji, Smisao života gospodina Lojtrice, Niko i Ništ (odnosno GospOUdin Noubadi ), Crveni nosovi, Kukci...svaka sa svojom, istovremeno duhovitom i grotesknom, a opet tako stvarnom i prepoznatljivom galerijom živopisnih likova jedinstven je i originalan prikaz umjetničkog kreda i svjetonazora ovog plodnog autora čiji je život nekako naprasito stao 4. svibnja 2021. godine. Grad u kojem je rođen i odrastao, u koji se uvijek rado vraćao i koji je osobito ponosan na njega, želi mu odati počast izvedbom predstava u kojima je ostavio svoj prepoznatljivi pečat.

GospOUdin NOUbadi kazališni je komad koji je Anočić postavio u kultnom zagrebačkom kazalištu Exit, čiji je jedan od najznačajnijih suradnika bio. Prema tektu i u režiji Saše Anočića, u suradnji s osječkom Akademijom za umjetnost i kulturu, u predstavi igraju mladi i talentirani glumci Karlo Bernik i Domagoj Ivanković uz Jasmina Novljakovića i brata Živka Anočića. U posebnom ambijentu osječke Barutane Teatar Exit gostovat će s tri izvedbe GospOUdina NOUbadija 17., 18. i 19. srpnja s početkom u 20 sati.

Crveni nosovi još su jedna predstava koja će 5.,6. i 7.8. biti dio hommagea ovogodišnjeg OLJK-a Saši Anočiću. Zajedno s Jasminom Novaljakovićem, svojim kolegom, prijateljem i suradnikom, i sa studentima s Odsjeka za glumu i lutkarstvo Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, na hrvatski su preveli i za kazalište pripremili tekst engleskog dramatičara, uglednog filmskog i televizijskog scenarista Petera Barnesa za kojeg je Barnes dobio i prestižnu Lawrence Olivier Award za najbolji dramski tekst.
Tekst u kojem se isprepliću elementi humora, satire, vodvilja, fizičkog tetra i comedie de'll arte, groteske, žive glazbe i plesa, klaunearije i akrobatike; teška mjesta sa onima zabavnima i komičnima, tako suptilno i istovremeno tako jasno odišu Anočićevim i Novljakovićem stilom "profesure" koje su prenijeli na čitavu jednu generaciju sjajnih glumaca izašlih s osječke dramske akademije.
Mjuzikl Kauboji s preko 500 izvedbi i 20 nagrada stekao je kultni status kao svojevrsni kazališni fenomen koji je osvojio jednako publiku i struku. 3. kolovoza u dvorištu Prehrambeno tehnološkog fakulteta bit će prikazana filmska projekcija omiljenih Kauboja, redatelja Tomislava Mršića nastala prema istoimenoj predstavi i predlošku Saše Anočića. Rakan Rushaidat, Živko Anočić, Radovan Ruždjak, Hrvoje Barišić , Ivana Starčević Rushaidat, u naslovnim ulogama, učinili su ovaj film, što se rijetko događa, visokovrijednom i popularnom varijantom originalnih Kauboja koje uvijek rado želimo vidjeti.
Memorijalna večer Saši Anočiću održat će se 2. kolovoza kada će biti predstavljena knjiga "Trilogija gubitnika" izdana 2021. godine u izdanju nakladničke kuće Disput koja obuhvaća tri kultna Anočićeva teksta "Smisao života gospodina Lojtrice", "Kauboja" i "Niko i Ništ" (odnosno Gospodin Noubadi") na osnovi kojih su bile postavljene, i niz godina igrane istoimene kazališne predstave. Knjigu je priredio Anočićev kolega, redatelj i kazališni pedagog Jasmin Novljaković. Sastavni dio knjige su teatrografski podaci o izvedenim predstavama i izvadci iz kazališnih kritika svake od predstava te kao takva knjiga postaje i ostaje trajan trag velike i značajne Anočićeve ostavštine za generacije koje dolaze. Promociju knjige pjesmom i glazbom iz Kauboja popratit će Ivana Rushaidat i Matija Antolić, a glumom Karlo Bernik i Domagoj Ivanković iz predstave GOUspodin NOUbadi.
Nizom događanja u sklopu 22. Osječkog ljeta kulture prisjetit ćemo se sugrađanina koji nas je učinio ponosnima - Saše Anočića.

Na programu Osječkog ljeta kulture, u nedjelju, ponedjeljak i utorak,17.,18. i 19.7. u osječkoj Barutani s početkom u 20 sati bit će izvedena predstava GspOUdin NOUbadi kultnog zagrebačkog Teatra Exit. Predstava je nastala prema tekstu i u režiji Saše Anočića, u suradnji s Akademijom za kulturu i umjetnost u Osijeku. Igraju : Karlo Bernik, Domagoj Ivanković, Jasmin Novljaković i Živko Anočić.

O PREDSTAVI:
GospOUdin NOUbadi predstavnik je svih malih ljudi koji u cijelom ovom besmislu koji nas okružuje, ne traži samo ono čega nema (smisao), nego se usuđuje tražiti nešto više – život barem donekle dostojan čovjeka. Naš mali, veliki junak ostaje u istom danu i bez posla i bez djevojke, a vrlo brzo će ostati i bez svoje i mamine kućice ukoliko ne dostavi potrebnu dokumentaciju da je ta kućica baš njegova. Stisnut je uz rub jer je oko na kućicu bacio lokalni tajfun Grabijel Gramzivić. GospOUdin NOUbadi prisiljen je na posljednju bitku u svom malom životu, bitku protiv moćnih neprijatelja poput birokracije, nepotizma i naročito opasnog gospodina Nihilizma. Hoće li u toj bitci pobijediti ili će postati još jedan broj u nizu koji je izgubio baš sve?! Smijući se besmislu možemo li se nadati da će bar jednom u životu pobijediti mali čovjek? Pa makar to bilo u kazališnoj predstavi.

 

 

.