Aktualni događaji | 04/11/22

Osijek je grad domaćin 59. GLAZBENE TRIBINE Hrvatskog društva skladatelja!

09/11/22 - 12/11/22 20:00

Osijek će od 9.-12. studenoga biti grad domaćin 59. Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja. Tijekom četiri dana trajanja Festivala koji promovira suvremenu glazbu i glazbeno stvaralaštvo, Osijek će postati središnje mjesto susreta glazbenika, umjetnika, žanrova, glazbenih stručnjaka i osoba iz hrvatskog društvenog i javnog života.

Kroz četiri dana Festivala, na nekoliko lokacija: u Kulturnom centru Osijek, Konkatedrali sv. Petra i Pavla, Barutani  te Domu Hrvatske vojske, održat će se niz koncerata, tribina i okruglih stolova na kojima će se predstavljati scena suvremene glazbe kroz izvedbe, praizvedbe, otvaranje tema i pitanja te krtitčkog promišljanja aktualnih trendova i situacije u suvremenoj glazbi.

Svečano otvaranje festivala održat će se u srijedu, 9.11. s početkom u 20 sati u osječkoj Konkatedrali Sv. Petra i Pavla koncertom zbora Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija. U nastavku Festivala publika će imati priliku čuti koncerte sjajnog austrijskog ansambla Zeitfluss, Kvarteta Papandopulo te gitarskog Trija Elogio, kao i kasnovečernje koncerte vrhunskog finskog klarinetista Mikko Raasakkae, međunarodno nagrađivanog ciparskog trija Monsieur Doumani te jednog od najistaknutijih predstavnika ‘world music’ žanra u Hrvatskoj, Zorana Majstorovića i njegovog kvarteta.

Kulturni centar Osijek i ove je godine partner u realizaciji 59. po redu Glazbene tribine.  Ulaz na sve koncerte je besplatan, a više o rasporedu programa možete pogledati na poveznicihttps://tribina.eu/

Počeci Glazbene tribine sežu do 1963. godine. Oduvijek je bila iznimno važan glazbeni događaj za koji su su skladatelji, muzikolozi i glazbeni teoretičari s jedne, a solisti, ansambli i orkestri s druge strane, dolazili u Opatiju da jedni drugima predstavljaju recentna umjetnička postignuća te da o njima zajednički diskutiraju i razgovaraju. Značaj i važnost zadržali su tijekom svih 59 godina održavanja, a od 2021. godine Glazbena tribina iz Opatije preseljena je u Osijek. Glazbena tribina festival je koji promovira suvremenu glazbu, posebno onu hrvatskih autora. Okuplja skladatelje, muzikologe, glazbene teoretičare i brojne izvođače u različitim sastavima, od solista do orkestra. Mjesto je gdje se hrvatski umjetnici povezuju i diskutiraju o glazbi te služi kao platforma za predstavljanje scene suvremene glazbe kroz praizvedbe i izvedbe.

Ove godine, umjetnički ravnatelj Tibor Szirovizca naglasak je stavio na program za mlađe generacije umjetnika, muzikologe i studente glazbenih akademija, koji iz godine u godinu u sve većem broju posjećuju glazbenu tribinu. Stoga je po prvi put organizirana međunarodna radionica za mlade skladatelje, koju vodi austrijski skladatelj Johannes Maria Staud u suradnji s ansamblom Synchronos, dok studenti muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu imaju priliku sudjelovati na radionici glazbene kritike, pod vodstvom poznatog britanskog glazbenog pisaca i kritičara Tima Rutherforda-Johnsona.

„Osječka se publika pokazala vrlo otvorenom za novu glazbu te vjerujem da će nastavak suradnje HDS-a i ovog multikulturalnog centra istočne Hrvatske omogućiti važne pomake u promociji suvremene glazbe, posebno hrvatskih autora, a ponajviše ostvariti velik i važan utjecaj na razvoj publike u regiji i šire.” doznajemo od umjetničkog ravnatelja, Tibora Szirovicze.